Могерини няма да посети Беларус

  • 03 октомври 2019 15:17

  • 281
  • 0
Могерини няма да посети Беларус
© gettyimages (архив)

Външното министерство на Беларус потвърди отлагането на посещението на върховната представителка на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини, която трябваше да бъде в Минск на 4 и 5 октомври.

Заедно с това се отлагат и мероприятията по програмата "Източно партньорство", предвидени за същите дни, предаде ТАСС, цитирайки прессекретаря на беларуското МВнР Анатолий Глаз. Той добави, че решението е взето след консултации с приемащата страна. Днес представител на външнополитическата служба на ЕС съобщи в Брюксел, че Могерини отлага визитата си в Беларус. Планираше се тя да се срещне с премиера на страната Сергей Румас и с президента Александър Лукашенко. Не се съобщават причини за отлагането. Не бе изключено при посещението на Могерини да бъде подписано споразумение за облекчаване на визовия режим и реадмисия между Беларус и ЕС. На 23 септември Лукашенко одобри проекта за такова споразумение.

По-рано прессекретарката на външното министерство на Литва съобщи, че литовският външен министър Линас Линкевичус е отменил планираното си посещение в Минск, тъй като външнополитическата служба на ЕС е отменила посещението на високо равнище в беларуската столица за участие в мероприятие по програмата "Източно партньорство", в която участват Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Последвайте канала на

БТА
281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини