Главният прокурор на румънската служба за борба срещу организираната престъпност и корупцията хвърли оставка

  • 02 октомври 2019 15:07

  • 786
  • 0
Главният прокурор на румънската служба за борба срещу организираната престъпност и корупцията хвърли оставка
© Getty (архив)

Феликс Данила, главният прокурор на румънската служба за борба срещу организираната престъпност и корупцията, е хвърлил оставка, предаде хотнюз.ро.

Шефът е обявил за своето оттегляне след като президентът на северната ни съседка Клаус Йоханис е настоял Данила да напусне поста си. Държавният глава е обвинил институцията в престъпно бездействие заради случая Каракал.

15-годишно момиче е било отвлечено и убито в раойна на южния румънски град Каракал, докато е пътувало на стоп през това лято. В хода на разследването е било установено, че тийнейджърката се е обадила три пъти в полицията, но нейният сигнал не е бил взет насериозно. Жестокото престъпление и бездействието на властите са станали повод за протести в страната, довели до оставки на високопоставени служители в МВР.

"Аз върших своята работа съветно и не съм извършил нищо нередно. Пожелавам на бившите си колеги и своя наследник на поста всичко най-добро и успех", е посочил Данила.

Данила е бил назначен от Йоханис миналата година след препоръка на вече бившия правосъден министър Тудорел Тоарел, излъчен от управляващата Социалдемократическа партия. Президентът и оттеглилият се министър са имали сблъсък върху съдебната реформа. Предложенията на Тоарел са предизвикали остри реакции в страната и в Европейския съюз са довели до оставката на министъра.
 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини