Шотландската национална партия намекна за подкрепа за кабинет на Корбин

  • 27 септември 2019 20:50

  • 1335
  • 0
Шотландската национална партия намекна за подкрепа за кабинет на Корбин
© Getty Images/Guliver (архив)

Третата сила в британския парламент - Шотландската национална партия, даде да се разбере, че може да подкрепи правителство на лейбъриста Джереми Корбин.

Това може да стане, в случай че Камарата на общините гласува вот на недоверие на премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и се създаде риск от Брекзит без сделка с Евросъюза.

Първият министър на Шотландия и председател на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че не е предубедена по въпроса кой може да оглави временно правителство, ако Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е бъде премахнат от Даунинг стрийт.

Стърджън изтъкна, че не е „привърженик“ на лидера на лейбъристите Джерeми Корбин и не настоява той, като лидер на най-голямата опозиционна партия, да стане временно премиер. Но тя допълни, че опозиционните партии се нуждаят от компромис, ако искат да спечелят евентуален вот на недоверие в Джонсън, предаде БНР.

Стърджън предупреди, че Джонсън може да принуди страната да излезе от ЕС на 31 октомври без сделка, ако опозицията бездейства. Депутатитеодобриха закон, който принуждава премиера да поиска отлагане на преговорите за Брекзит след определената дата, за да избегне излизането без сделка. От правителството постоянно казват, че ще се съобразят със закона , но в същото време Джонсън настоява,че няма да иска отлагане на Брекзит.

Ако бъде гласуван вот на недоверие на правителството, Корбин ще разполага с 14 дни да убеди депутатите да му гласуват доверие да оглави временно правителството, което да отложи Брекзит и да свика общи избори. Лидерът на либералдемократите – четвъртата сила в парламента, Джо Суинсън обаче смята, че Корбин не е обединяваща фигура.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини