Британският в. Таймс: Камарата достигна точката на кипене

  • 26 септември 2019 10:01

  • 830
  • 2
Британският в. Таймс: Камарата достигна точката на кипене
© Getty (архив)

Водеща тема в британския печат е Брекзитът и в частност събитията по време на вчерашното заседание на Камарата на общините, първото след решението на Върховния съд, че наложената от премиера Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е принудителната ваканция на парламента е незаконна.

"Камарата достигна точката на кипене", извежда в заглавие "Таймс". В извънредната обстановка в парламентарната зала консерваторът Джонсън каза на депутатите, че за да гарантират своята сигурност, трябва да осигурят Брекзит", пише вестникът. Изданието цитира призивите на членове на опозиционната Лейбъристка партия към премиера да смекчи тона си, а той е нарекъл подвеждащи твърденията, че думите му са възприети като смъртни заплахи.

Премиерът каза, че най-добрият начин да се почете паметта на депутатката Джо Кокс, убита по време на референдума през 2016 г., е да бъде осъществено напускането на Европейския съюз. Освен това премиерът отправи нападки към лидера на лейбъристите Джереми Корбин, че сега настоява за парламентарни избори, а при предишни гласувания за насрочването на избори е бил против, пише "Таймс". Вестникът подчертава, че Джонсън ще използва парализата в Камарата на общините, за да предизвика нова принудителна ваканция.

"Дейли телеграф" смята, че според плановете на либералдемократите и други опозиционни членове на парламента Джонсън може да бъде принуден да поиска от Брюксел отлагане на датата на Брекзит. Изданието припомня, че съгласно закона, приет от парламента преди наложената му ваканция (т.нар. закон Бен по името на вносителя си Хилари Бен), министър-председателят е длъжен да поиска удължаване на периода на преговорите за Брекзит, в случай че до 17-18 октомври не бъде постигнато споразумение за раздялата.
Вестникът твърди, че либералдемократите се мъчат да убедят други опозиционно настроени членове на Камарата да подкрепят плана, с който Джонсън да бъде накаран да поиска отсрочка на Брекзит преди срещата на върха на ЕС в Брюксел. Подготвяният за целта законопроект можело да бъда представен в парламента още в началото на следващата седмица, като вносителите прибягват до същите маневри, както при прокарването на Закона Бен, наричан от някои "Закон за капитулацията".

"Гардиън" привлича вниманието към вчерашното изявление на главния прокурор Джефри Кокс, който е посъветвал правителството, че продължителното прекратяване на работата на парламента е законно. "Този парламент е мъртъв парламент", цитира изданието думите на Кокс, произнесени в Камарата преди пристигането на Джонсън. По думите на прокурора в този си състав Камарата не може да заседава повече, защото няма моралното право на това.

"Гардиън" подчертава, че вместо да поиска извинение за това, че е заблудил кралицата в искането си за временно спиране на работата на парламента, Джонсън е преминал вчера в атака. Часове след пристигането си от Ню Йорк премиерът обвини Корбин, че се опитва да осуети Брекзит и че преди време се е уплашил от насрочването на избори, пише вестникът. Всекидневникът посочва, че постоянните реплики на Джонсън за противопоставянето между народа и парламента са станали белег на цялото му премиерско управление. "Хората извън тази сграда разбират, какво се случва. Лидерът на опозицията и неговата партия не вярват на хората", цитира "Гардиън" думи на Джонсън по повод гласовете за нов референдум.

Според коментар на "Хъфтингтън пост" Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е може да съжалява за реториката си за Закона за капитулация. Новинарският уебсайт посочва, че острия тон е задал в изказването си главният прокурор Джефри Кокс, но след това Джонсън го е надминал.

Последвайте канала на

БТА
830 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гл. шеф. тайно разузнаване.

2019.09.26 | 12:58

2

до. цял. свят. от. гл. шеф на тайно разузнаване. засекохме с наште спец уреди сенчестите в българия. с техните уреди превзимат цял свят. пращат техни хора по цял свят и превзимат хората по света. и ги сменят в болни хора. и които треперят. всички които са наръгани с ножове. и обесени и бити. тесаим наредили сенчестите да убиват теги прекодирът с нервени хора. и те убиват. и мъчът за даса извесни. уважаеми г. г. вземете мерки за сенчестите в българия .

k

2019.09.26 | 11:38

1

Все едно има реалити 'Монти Пайтън' с политици от острова и Доналд Дъмп за компания.

Добави коментар

Водещи новини