Вандал поруга гроба на покойния диктатор Франсиско Франко (видео)

  • 31 октомври 2018 15:46

  • 1330
  • 2
Вандал поруга гроба на покойния диктатор Франсиско Франко (видео)
© pixabay

Мъж напръска с червен спрей саркофага на покойния диктатор Франсиско Франко в мемориалния комплекс "Долината на падналите" край Мадрид, съобщи БТА, като се позова на испанската агенция Европа прес.

В интернет бе разпространен запис от охранителни камери, на които се вижда как мъжът се доближава до гроба, отмества положените цветя и изрисува със спрея гълъб. Изписва и "За свободата". Скоро след деянието си вандалът бил задържан от охранителите на комплекса.

През последните месеци личността на бившия диктатор привлече вниманието на испанската общественост и католическата църква. Това стана след като правителството на социалиста Педро Санчес прие постановление за изваждане на тленните останки на Франко от "Долината на падналите" и преместването им другаде. Внуците на Каудильо желаят останките му да бъдат положени в криптата на мадридската катедрала "Алмудена", седалище на мадридския диоцез. Строителството на мемориалния комплекс в памет на падналите в Гражданската война в Испания започва през 1940 г. по разпореждане на Франко и приключва през 1958 г. След смъртта си през 1975 г. самият той е погребан там.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1330 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.31 | 17:45

2
Противно коми либерал унищожава паметник на ГЕРОЯ Франко...

2018.10.31 | 16:22

1
убийте комуниста вандал и да приключваме случая

Добави коментар

Водещи новини