Погнаха белгийски министри за укрити данъци и прекомерни служебни разходи

  • 19 март 2012 11:22

  • 609
  • 0
Погнаха белгийски министри за укрити данъци и прекомерни служебни разходи
©

Двама членове на белгийското правителство на Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е са поставени в положение да обясняват дали не са прибегнали до методи за спестяване на данъци и до прекомерни служебни разходи, съобщават медиите в кралството.

Вицепремиерът Йохан ванде Ланоте, министър на икономиката, потребителите и Северно море, е упрекван, че е учредил фирма, благодарение на която е плащал данък върху доходите си от 33,9 процента, вместо 50 на сто, пише вестник "Соар". Той е управлявал дружеството в периода 2007-2011 г., като е отстъпил ръководния пост едва преди полагането на клетва пред краля Албер Втори през декември миналата година. Въпреки това той остава основен собственик на фирмата. Йохан ванде Ланоте е член на правителството от партията Социалисти и прогресивни - различнии. Същевременно неговият съпартиец и държавен секретар към министър-председателя по въпросите на борбата с данъчните измами и злоупотребите със социални средства Джон Кромбе коментира по-рано тази година, че фирменото счетоводство в страната създава предпоставки за данъчни измами и се обяви за преразглеждането на тази практика, отбелязва изданието. Йохан ванде Ланоте заявява, че размерът на платените от него данъци не би се променил, ако не е имал фирма на свое име.

Другият член на правителството, чиито действия се поставят под въпрос, е министърът на отбраната Питер де Крем. Той е трябвало да пътува през тази седмица до Австралия, Нова Зеландия и Индонезия за двустранни разговори. Вестник "Зонтаг" пише, че дневните разходи на делегацията са щели да бъдат 21 000 евро, а пътуването е било планирано с близо 300-местния правителствен самолет "Еърбъс" А330. Де Крем остава в Белгия по повод предстоящите в сряда погребения на жертвите от автобусната катастрофа в Швейцария, но парламентарната опозиция използва повода, за да постави въпроса дали преговорите в областта на военното сътрудничество не биха могли да се осъществяват по някакъв по-евтин начин. Министърът уточнява, че основната част от коментираната сума, която така и не е била платена от бюджета заради отмененото пътуване, е щяла да покрива основно полетното време на посочения самолет и разходите по екипажа на машината.

Последвайте канала на

БТА
609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини