Макрон отива в Италия, за да сдобри Париж и Рим

  • 18 септември 2019 13:45

  • 343
  • 0
Макрон отива в Италия, за да сдобри Париж и Рим
© Getty Images

След едногодишно безпрецедентно напрежение между двете съюзнически страни Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на ще пристигне днес в Рим, за да рестартира френско-италианските отношения във връзка с идването на власт в Италия на ново коалиционно правителство, което не включва Матео Салвини, яростен критик на френския президент.

Френският държавен ръководител ще прекара в италианската столица едва няколко часа - колкото за разговор с колегата си Серджо Матарела и работен обяд с министър-председателя Джузепе Конте.
Но макар и кратко, посещението "има важно съдържателно и символично значение", твърди френската президентска канцелария.

Двете съседни страни се надяват визитата да сложи край на войната на думи, а дори и на обиди, водена през 14-те месеца, когато полуостровът бе управляван от коалицията между крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ).

"Визитата цели да обърнем страницата след една трудна глава и да покажем, че можем да започнем на чисто, загърбили миналите разногласия", изтъква Джампиеро Грамаля, експерт по европейските въпроси в римския Институт за международни отношения.

Според него италианците "безспорно ще оценят това, че именно френският президент идва на посещение в Рим" - знак, че "не таим лоши чувства".

Париж обръща също внимание, че визитата на Макрон е "показател за баланс" независимо от критиките на "Лигата" срещу новия кабинет, командван според нея от "Париж, Берлин и Брюксел".

Според офиса на френския президент обаче не бива да се приветства твърде много новата политическа конфигурация в Рим, за да не се "месим в италианските работи", а и доколкото ситуацията "все още е нестабилна".

Новото правителство на Конте, сформирано от Демократическата партия и Движение "Пет звезди", наистина е крехка конструкция и неяснотата нарасна още повече във вторник, когато бе обявено създаването на ново движение от бившия премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва, "силния човек" на левицата.

Според канцеларията на Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в Рим той няма да има срещи нито с Ренци, нито с лидера на ДПЗ Луиджи Ди Майо, станал външен министър.

"Общи решения"

А теми за дискусии с Конте няма да липсват - от дневния ред на Европа във връзка с новата Европейска комисия до Либия, като се премине през икономическите отношения.

Най-парливият двустранен въпрос обаче остават мигрантите - основната ябълка на раздора през последните месеци с оглед нападките на бившия италиански вътрешен министър Матео Салвини, заклеймил "арогантността" и "лицемерието" на Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на.

Встъпването в длъжност на новия кабинет донесе осезаемо разведряване - италианското правителство фактически отвори пристанищата на страната за спасителни кораби, оставяйки в събота да слязат на остров Лампедуза край Сицилия 82-ма мигранти от плавателния съд "Оушън вайкинг".

Доволен, Париж демонстрира оптимизъм и увереност, че може "да намери общи решения с Италия в близките седмици". Приоритет обаче остава изграждането на "трайно и стабилно решение" между европейските страни, по-специално за преразпределяне на мигрантите, пристигащи с кораби в Италия и Малта, заявява офисът на френския президент.

"Прозорец от възможности" за това се отваря според Париж на 1 ноември с идването на новата Европейска комисия, оглавявана от германката Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.

В очите на Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на посещението в Рим бележи следваканционното му връщане на европейската сцена, където го чака натоварена есен. И по-специално съвместно заседание на френското и германското правителство в присъствието на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се в Париж, което ще предшества следващата среща на върха на Европейския съюз на 17 и 18 октомври.

По време на своя обяд Конте и Макрон може да засегнат и деликатни икономически въпроси като партньорството между френската корабостроителница Ес Те Икс (STX) и италианската Финкантиери (Fincantieri) или несполучливия опит за сближаване между Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) и Рено (Renault).

"Всъщност остават още редица проблеми", тъй като "Италия понася зле присъствието на френски капитали в италиански предприятия, които се превръщат във филиали на френските. Още повече че италианските компании срещат силна съпротива във Франция, щом пожелаят да сторят същото с обратен знак", подчертава експертът Джампиеро Грамаля. И дава по-конкретно за пример италианските групи Гучи (Gucci), Би Ене Еле (BNL) и Пармалат (Parmalat), минали под френски контрол.

Последвайте канала на

БТА
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини