Румънско издание: Страната гори, а Дънчила лети и също иска шапка от американците

  • 17 септември 2019 10:17

  • 765
  • 0
Румънско издание: Страната гори, а Дънчила лети и също иска шапка от американците
© Булфото (архив)

"Страната гори, а Дънчила лети. Виорика също иска шапка от американците" - под това заглавие в. "Ромъния либера" съобщава, че предстои посещение на премиера Виорика Дънчила в САЩ. Медиите в Букурещ пишат, че Дънчила ще замине на 23 или 27 септември. Тя ще има срещи с румънски бизнесмени, които работят на територията на САЩ, както и с официални представители на Вашингтон. Срещите ще бъдат организирани от двустранната търговска камара, информира изданието.

Румънският премиер ще бъде придружена от министъра на финансите и от външния министър. Според източници от двореца Виктория (Министерски съвет - бел. ред.) Дънчила ще има среща с вицепрезидента Майк Пенс.

"Ромъния либера" пише, че това ще бъде втората среща на най-високо равнище между официални представители на Румъния и САЩ. На 20 август т. г. президентът Клаус Йоханис бе приет в Белия дом от президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. "Ромъния либера" припомня, че тогава Тръмп е накарал румънския президент да си сложи шапка с лозунг от кампанията за президентските избори в САЩ.

Вестникът определя като "странно" посещението на Виорика Дънчила в Щатите, тъй като досега румънският премиер е демонстрирала много по-голямо отваряне към Китай. "Ромъния либера" припомня, че Йоханис и Тръмп подписаха съвместна декларация, в която се говори между другото и за сътрудничество в сферата на атомната енергия за граждански цели. Само дето правителството на Дънчила има вече споразумение в тази сфера с китайска компания, която е поставена под ембарго от САЩ (CGN), отбелязва още вестникът.

"Адевърул" информира, че държавният глава Клаус Йоханис ще внесе кандидатурата си за участие в президентските избори през ноември в петък. Тогава ще бъдат внесени подписите в подкрепа на кандидатурата, събрани от опозиционната Национално-либерална партия, твърдят политически източници за в. "Адевърул". Изданието припомня, че крайният срок за внасяне на кандидатури за президентските избори е 22 септември.

"Адевърул" съобщава също, че опозиционната Национално-либерална партия планира да внесе вот на недоверие срещу правителството на Виорика Дънчила следващата седмица. Засега продължават преговорите на либералите с партия Про Румъния на бившия премиер Виктор Понта и с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) на друг бивш премиер - Калин Попеску Таричану. (АЛДЕ напусна управляващата коалиция в края на август - бел. ред.).

В. "Гъндул" пише, че партията АЛДЕ е останала без група и в Камарата на депутатите, след като по-рано се разпадна групата им в Сената. Депутатите от АЛДЕ, които бяха предложени за министри от премиера Виорика Дънчила, са подали оставки и в резултат на това групата на АЛДЕ в долната камара на парламента се разпадна.

Премиерът Дънчила опитва да върне в правителството част от членовете на АЛДЕ, които са недоволни от решението на Таричану да изтегли формацията от управлението и да се съюзи с Про Румъния на Виктор Понта.

В. "Адевърул" цитира Калин Попеску Таричану да казва, че Дънчила иска да избегне изправяне пред парламента за гласуване на нов състав на правителството и затова "купува хора".

Последвайте канала на

БТА
765 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини