Представиха Виорика Дънчила като премиер на България

  • 07 февруари 2019 19:25

  • 3807
  • 9
Представиха Виорика Дънчила като премиер на България
© Министерски съвет (архив)

Румънският премиер Виорика Дънчила се срещна днес в Брюксел с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, съобщава информационният сайт Зиаре. Работното посещение на Дънчила в Брюксел е в контекста на поемането от Румъния на шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2019 г.

Сайтът отбелязва, че на брифинг с медиите говорителят на ЕК Маргаритис Схинас е направил гаф, представяйки Дънчила пред журналистите като "премиер на България".

,,Първият заместник-председател Франс Тимерманс ще приеме, мисля даже, че срещата вече е в ход, г-жа Виорика Дънчила, премиер на България и председателстваща в момента Европейския съюз...", заяви Маргаритис Схинас, след което се поправи: "Румъния, извинете".

По време на срещата си с Тимерманс Дънчила приветства доборото сътрудничество и конструктивния диалог между румънското правителство и ЕК и даде като пример дискусиите по време на посещението на членовете на ЕК в Букурещ на 10 и 11 януари, когато бе официалната церемония за поемане на председателството, предаде Аджерпрес.

Тя изтъкна, че Румъния ще действа в качеството на безпристрастен посредник, за да бъдат идентифицирани най-добрите компромисни формули, които да способстват за бързото напредване на преговорите по текущите европейски въпроси.

Друга тема, която беше обсъдена по време на срещата, беше състоянието на правовата държава и независимостта на правосъдието в Румъния. Дънчила увери, че румънското правителство ще работи за спазването на принципите и ценностите, които стоят в основата на европейската конструкция: защита на правата и свободите на гражданите, правовата държава, независимостта на правосъдието, но също така ще работи и за това румънските граждани да се радват на същите права и свободи, каквито имат останалите европейски гражданин.

Освен с Тимерманс, програмата на Дънчила предвижда срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с други европейски и международни представители, допълни още БТА.

Делегацията на румънския премиер включва делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба, министърът за европейските фондове Рована Плумб и генералния секретар на правителството Тони Гребла.

Владимир Василев
3807 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2019.02.08 | 02:14

9

Ето колко е известен нашия тъпанар в Европа!!!

2019.02.07 | 21:06

5

Объркали едната колония с другата.Много важно,кой ще им помни имената на тези туземни диктаторчета. Всички помнят Кастро,но малко си спомнят Батиста.

Българин

2019.02.07 | 23:54

8

Чел си , но избирателно. Възхваляваш Батиста,но не казваш нищо ,за казината,мафията,дрогата,проституцията, всичките "блага" на демокрацията ?

Богомил

2019.02.07 | 22:12

6

Батиста е цвете пред Кастро. Даже го е амнистирал, докато Фидел е убил всички свои съмишленици, които са имали потенциал да застрашат едноличната му власт, като студентският лидер Хосе Ечевария, всепризнатият лидер, по-обичан от Фидел в Куба, Камило Сиенфуегос, Че Гевара, без да броим десетките хиляди убити,стотиците хиляди политически затворници и милионите прокудени в чужбина. Кубинците никога не са гладували толкова, колконо при Фидел. Фидел е причина латиноамериканците днес да мразят кубинците. А митове за Батиста са много "украсени" от самия Фидел.

Нa пeдepacтитe caмo им cпoмeни няkoй koмуниcт

2019.02.07 | 22:42

7

и изпaдaт в xиcтepия! В тexнитe дeмokpaтични дъpжaви вcичkи цъфнaли и въpзaли, aмa зa вcичko им e винoвeн koмунизмa и koмуниcтa и вcичko тoвa зapaди пpaвoтo нa cвoбoднa извpaтeнa любoв и ekcплoaтaция нa плeбeca! Зa cпpaвka вж. Бoгoмил!

асд

2019.02.07 | 20:32

4

винету нали направи най великото европредседателство. прегръщаше се и целуваше с всички. държеше ги за ръчички. как могат да не го помнят след това веллико незабравимо европредседателство.

????

2019.02.07 | 20:09

3

"ДругарЮ" Борисов,ЗАМИСЛЕТЕ се!!! Ако има с КАКВО,разбира се!?

Ан справедливостта

2019.02.07 | 19:57

2

За тях е все тая , онези за пушечното месо. А премиерите и на двете държави са гола вода ,( нашия повечко ,ама и краде повече). За запада ние сме пълнеж , който не е бил там той не знае , приеха ни по настояване на САЩ.

2019.02.07 | 19:38

1

съжалявам, но България толкова прост премиер не може да има

Добави коментар

Водещи новини