Почина нацистът Джон Демянюк, осъден за убийството на хиляди евреи

  • 17 март 2012 19:51

  • 2966
  • 7
Почина нацистът Джон Демянюк, осъден за убийството на хиляди евреи
©

Осъденият надзирател в нацистки лагер на смъртта Джон Демянюк е починал на 91-годишна възраст в старчески дом в Южна Германия, предаде ДПА, като се позовава на съобщение на полицията.

Миналата година Демянюк беше осъден за съучастие в избиването на 27 900 евреи в нацисткия лагер на смъртта Собибор в окупирана Полша по време на Втората световна война.

Демянюк служел в Червената армия, но бил пленен от германците, които го вербували и назначили за надзирател в концентрационния лагер в Собибор.

След войната Джон Демянюк емигрира в САЩ, където работи в автомобилен завод в Кливланд, щата Охайо.

По искане на германското правосъдие през май 2009 г. беше екстрадиран от САЩ в Германия, където през ноември започна процесът срещу него.

Джон Демянюк фигурираше на първо място в списъка на нацистките престъпници, съставен от центъра "Симон Визентал", допълва БТА.

Джон Демянюк, осъден през май миналата година на 5 години затвор за престъпления, извършени по времето на Втората световна война в нацистки концентрационен лагер, е един от хилядите съветски пленници, вербувани от Германия, за да извършват престъпления през втория глобален конфликт, припомня Франс прес.

Присъдата на Демянюк беше произнесена от съд в Мюнхен, след като той беше признат за виновен, че е участвал в убийството на 27 900 евреи в концентрационния лагер Собибор, който днес е в Полша. Там са намерили смъртта си общо 250 000 мъже, жени и деца. В този лагер Демянюк е бил пазач през 1943 г., според мюнхенския трибунал.

По време на процеса, продължил 18 месеца, Демянюк не каза нищо, с поглед, скрит зад черни очила и с бейзболна шапка на главата, седнал в инвалидна количка или легнал на носилка заради влошеното си здраве. Той само веднъж заяви чрез адвоката си, че се чувства измъчен от Германия.

Защитата на Демянюк беше двойна по време на процеса - той не е бил надзирател в лагера или ако е бил, е действал под натиск.

Демянюк беше пуснат на свобода въпреки осъдителната присъда заради здравето и възрастта му. Съдът сметна, че той не представлява никаква опасност и няма да избяга от правосъдието, нито пък ще напусне Германия, защото няма гражданство.

Джон Демянюк е бивш работник в автомобилостроителен завод в САЩ, роден в Украйна. Той признава, че е бил пленен от германците през 1942 г., докато е служил в Червената армия. По думите му е бил прехвърлян от един в друг затворнически лагери до края на Втората световна война.

Милиони съветски войници са загинали в плен на германците, убити от тях или от глад и студ в германските затвори. Но според германското обвинение в периода, прекаран в германския затвор, Демянюк е получил предложение от германците да работи като надзирател и е бил прехвърлен в лагера на СС в Травники, в югоизточната част на Полша, преди да бъде изпратен в Собибор.

Обвинението се основаваше на лична карта, издадена от СС в Травники, с номер 1393 на украинец, носещ името Иван Демянюк. На картата има чернобяла снимка, на която мъжът прилича безспорно на Демянюк на млади години. На същата карта се посочва, че лицето Иван Демянюк е прехвърлено от Травники в Собибор през пролетта на 1943 г. Адвокатите на Демянюк обаче твърдяха, че личната карта е фалшификат и че той никога не е бил в Травники и в Собибор.

Процесът срещу Демянюк беше шумно отразен от медиите. Но той не беше първият за Демянюк. През 1986 г. Демянюк беше съден в Ерусалим, където беше обвинен, че е Иван Грозни - украински надзирател в концентрационния лагер Треблинка, в източната част на Полша, известен с жестокостта си. През 1988 г. беше осъден в Израел на смърт, но беше освободен 5 години по-късно, когато стана ясно, че друг е бил Иван Грозни.

Тогава Демянюк се завърна в предградието в Кливланд, в щата Охайо, където се беше настанил от 1952 г. и където беше отгледал трите си деца.

След информации, удостоверяващи, че той е бил пазач в друг лагер, той беше лишен през 2002 г. от американското си гражданство, защото е излъгал за миналото си при подаването на молбата си за статут на имигрант в САЩ.

САЩ тогава поискаха да експулсират Демянюк, но нито една страна не поиска да го приеме, докато Германия накрая реши да го съди. Той беше експулсиран през май 2009 г. по посока Мюнхен, където е живял за известно време след края на Втората световна война.

Последвайте канала на

2966 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
radost

2015.07.10 | 15:11

7
malko sam razocharovan ot prisadata za 250 000- 5 godini trqbvashe da go ubivat za 5 godini malko pomalko kato si gubeshe nqkoq 4ast i potozi na4in 6te6e da si izkupi grehovete
Юнал

2013.10.18 | 19:17

3
Радост, много си тъпа ковро лапай чвора и малчи
СС

2014.07.08 | 00:20

6
Поклон пред паметта му
555

2013.09.26 | 19:41

2
ghjk sdfgjk kfjj не си играй със съдбата
Петя

2014.07.08 | 00:20

5
Още един свестен си отиде.Поне няма да гледа повече падението ...мъка...мъка
кофти съдба

2014.07.07 | 18:40

4
Жертва на войната !
Anna

2012.03.20 | 13:00

1
Нова търсачкa като Google предлага 50% от своите доходи WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: видео, новини, най-добрите оферти в интернет, игри и др., всичко в една страница! 9 април 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятелите . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 2,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: WAZZUB като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Който се запише след 9 април 2012 г. няма да получава печалба! След като кликнете върху линка за регистрация вие ще получите и-мейл за потвърждение на и-мейл адреса си и след това друг и-мейл с потребителско име и парола за достъп до личната зона, където ще видите кой се е регистрирал , техния и-мейл и печалбата в реално време. Bажно : (Ако не получите и-мейл за потвърждение, моля, проверете също в папката за спам или нежелана поща. За да получите и-мейл за потвърждение, въведете в списъка на предпочитаните или не-спам подателите адреса: noreply@wazzub.com). Зона с ограничен достъп могат да бъдат достъпни от тази връзка: http://signup.wazzub.info/login.php или от своя линк. От тази връзка можете също така да поискате повторното изпращане на и-мейл за потвърждение или паролата. WAZZUB плаща на своите членове, на месечна база. Първият ден на заплащане ще бъде 15 май 2012. Малките плащания ще се извършват чрез класическия процеса на онлайн плащане, големи суми ще бъдат изплащани с чекове или банкови преводи. WAZZUB е международен проект, който е бил създаден от предприемачи и инвеститори. През септември 2011 г. те основават GIT Global Investments Inc. Git е регистриран съгласно законите на Орегон. Регистрационният номер е 802159-90 Правното седалището е на следния адрес: 391 NW 179 Ave, Beaverton, OR 97006 USA. Оперативното се намира на адрес: 7251 Lake Mead Blvd., Las Vegas, NV 89128 USA. УСПЕХ !!! Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 a

Добави коментар

Водещи новини