ЕК: Ще разширим обхвата на наблюдението за върховенството на закона

  • 05 септември 2019 11:28

  • 206
  • 1
ЕК: Ще разширим обхвата на наблюдението за върховенството на закона
© Pixabay

Европейската комисия възнамерява да разшири обхвата на наблюдението за спазването на законността в ЕС. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той отбеляза, че ЕК предлага наблюдението да обхване всички държави от ЕС с изготвянето на годишни доклади. Предвижда се проверките да обхващат въпроса с еднаквото прилагане на закона към всички, разнообразието на медийната среда, свободата на организациите на гражданското общество, възможността на властите да противодействат на корупцията. Наблюдението ще бъде еднакво за всички, но по-задълбочено там, където проблемите са повече, поясни Тимерманс.

По неговите думи се предвижда при изготвянето на заключенията да бъдат взимани предвид становищата на Съда на ЕС и оценките на ЕК за състоянието на европейската икономика. Тимерманс посочи, че няма да бъде възможно евродепутатите да участват в изготвянето на оценките, каквото желание бе заявено, заради липсата на законово основание, а и защото заключенията на ЕК носят тежки правни и финансови последици за държавите, в които са установени недостатъци.

Тимерманс съобщи, че ЕК ще финансира обществени организации, работещи в полза на върховенството на закона. По неговите думи е необходимо обществото в ЕС да бъде по-запознато с въпроса за законността в ЕС и в отделните държави от Общността. Той отбеляза, че по официални данни 89 на сто от европейците определят върховенството на закона като важен или съществен въпрос. В основата на ЕС е постоянното спазване на законността, става дума за доверието в единния пазар, за сигурността на инвеститорите, за правата и свободите на гражданите, обобщи зам.-председателят на ЕК.

Калина Христова
206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2019.09.05 | 12:44

1

подкрепям

Добави коментар

Водещи новини