В сряда избират новия председател на ЕП

  • 28 юни 2019 13:07

  • 413
  • 0
В сряда избират новия председател на ЕП
© Pixabay

Новият председател на Европейския парламент ще бъде избран в сряда, съобщи днес пресслужбата на институцията.

Първото заседание на новоизбрания ЕП ще бъде ръководено от досегашния председател Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент във вторник.

До избирането на нов председател евродепутатите не могат да приемат решения, затова във вторник ще бъдат назначени само отговорници за насроченото в сряда гласуване. До вторник сутрин се очаква парламентарните групи да внасят предложенията си за нов председател.

В сряда гласуването ще бъде тайно и с бюлетини. Всеки от кандидатите ще има по пет минути за изказване пред своите колеги. Изборът може да приключи с първия кръг на гласуване, ако някой от издигнатите получи над половината гласове. В противен случай гласуването продължава до три кръга, като между първото и второто, и между второто и третото гласуване могат да бъдат издигани още кандидати.

Ако и след третия кръг няма ясен победител, в четвърти кръг ще бъде гласувано само за онези двама кандидати, получили най-голяма подкрепа. С четвъртото гласуване председателят бива определен с мнозинство.
Изборът на председател ще бъде последван от определянето на 14 негови заместници и петима квестори на ЕП. Също за сряда е насрочено гласуване на състава на парламентарните комисии.

Сесията на ЕП за следващата седмица предвижда обсъждане на резултата от заседанията на Европейския съвет, посветени на излъчването на нов председател на Европейската комисия. Днес представители на групата на социалистите и демократите в ЕП потвърдиха подкрепата си за процеса на водещите кандидати за председател на ЕК, както и за своя кандидат Франс Тимерманс. Групата "Европейска обединена левица" отбеляза, че неин представител не е участвал в този процес, но биха подкрепили кандидат, който отговоря на 10 изисквания. Останалите групи се въздържаха от коментари по въпроса.

Зелените отбелязаха, че към тяхната група все още е неизвестно дали ще се присъедини испанец, избран за евродепутат. Въпросният политик не е посочен в списъка, изпратен от Испания до ЕП за новоизбраните евродепутати. Процедурата предвижда избраният да положи клетва в Испания, преди да може да поеме задълженията си на евродепутат. От пресслужбата на ЕП уточниха, че е възможно властите в Мадрид да съобщят име на друг от партийната листа за европейските избори, за да не остане креслото в пленарната зала на ЕП празно. Очаква се по този повод в Страсбург следващата седмица да протестират 6000 каталунци, отбелязаха Зелените.
В понеделник се предвижда евродепутатите, които не са били преизбрани, да получат в Страсбург медал и сертификат.

Десислава Станева
413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини