В момента Брекзит без сделка е най-вероятен, прогнозира Жан-Ив Льо Дриан

  • 03 септември 2019 19:43

  • 535
  • 2
В момента Брекзит без сделка е най-вероятен, прогнозира Жан-Ив Льо Дриан
© Pixabay

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан каза днес, че излизането на Великобритания от ЕС без сделка сега е най-вероятният сценарий, предаде Франс прес.

"Това е най-вероятната хипотеза. Ще има неудобства, това е неизбежно. Ще има въпроси, създаващи напрежение, като риболова", заяви френският външен министър.

Според него "всичко ще зависи от начина, по който Обединеното кралство ще тълкува формулата "без сделка". Така или иначе, "в някакъв момент ще са необходими дискусии, дори да е само за кацането на самолети или влаковете Евростар", посочи Льо Дриан.

Той потвърди възраженията на Франция срещу всякакво ново отлагане на Брекзит, който сега е планиран за 31 октомври.

"При сегашното състояние на нещата този въпрос не се поставя" на дневен ред, каза Льо Дриан. Той направи уговорката, че ситуацията може да се промени, по-специално ако във Великобритания има предсрочни избори.

Британският премиер Борис Джонсън днес загуби мнозинството си в парламента, което се крепеше само на един глас, след като депутатът консерватор Филип Лий премина към еврофилската партия Либерални демократи.

Опозицията и някои парламентаристи от самата Консервативна партия на Джонсън искат да предотвратят Брекзит без сделка и, ако се налага, да получат ново отлагане на Брекзит за 31 януари 2020 г.

Вчера британският премиер предупреди, че при никакви обстоятелства няма да поиска от Брюксел ново отлагане на Брекзит, и заплаши да свика предсрочни избори на 14 октомври.

Последвайте канала на

Калина Христова
535 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.09.03 | 19:58

1

Аз не съм Жан-Ив Льо Дриан, н о ви казвам, че Великобритания няма да излезе от ЕС. Басирам се с който иска.

БЪЛГАРИЯ

2019.09.03 | 23:40

2

Това нас в България не ни интересува !!!Англия е инперия и няма да пита никой какво да прави !!!!Нашия селски комунистически елит с чувство за малоценнос да се сниши вие си знаете!!!!

Добави коментар

Водещи новини