Полша, САЩ и Украйна подписаха меморандум за енергийно сътрудничество

  • 31 август 2019 20:22

  • 673
  • 0
Полша, САЩ и Украйна подписаха меморандум за енергийно сътрудничество
© Pixabay

Представители на правителствата на Полша, САЩ и Украйна подписаха днес във Варшава меморандум по въпросите на газовото сътрудничество, съобщиха ТАСС и Полското радио.

Документът бе подписан от пълномощника на полското правителство по въпросите на стратегическата енергийна сигурност Пьотър Наимски, министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери и секретаря на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Олександър Данилюк.

През 2021 година Полша ще е в състояние да доставя на Украйна 6 милиарда кубически метра газ годишно, каза на пресконференция Наимски. Синьото гориво ще идва и от САЩ, чрез доставки на втечнен газ.

Увеличаването на доставките ще стане възможно благодарение на изграждането на газопровода Болтик пайп, който трябва да е готов до края на 2022 г., както и на разширяването на газовия терминал в полския град Швиноуйшче. Днес Полша може да изпраща в Украйна 1,5 милиарда кубически метра газ, уточни Наимски. Той изрази надежда, че проектът за полско-украински интерконектор ще бъде реализиран в срок.

Рик Пери каза, че САЩ вече доставят в Полша втечнен газ и така помагат на полските си партньори да намалят зависимостта си от руския газ, а сега чрез Полша този газ може да помогне и на друг техен съюзник - на Украйна, да предотврати заплахата от намаляване на доставките на руски газ. За да стане това, трябва да се построи регионална инфраструктура, каза американският министър. Той нарече подписването на меморандума "победа за енергийната сигурност, икономическата сигурност и националната сигурност на трите страни".

Последвайте канала на

БТА
673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини