Урсула фон дер Лайен започва процеса по сформиране на екипа си от еврокомисари

  • 26 август 2019 18:00

  • 391
  • 1
Урсула фон дер Лайен започва процеса по сформиране на екипа си от еврокомисари
© gettyimages (архив)

Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е започва тази седмица процеса по сформиране на своя ръководен екип, като се стреми в него да има баланс между мъже и жени, предаде БТА, цитирайки АФП.

Фон дер Лайен може да проведе първите интервюта с кандидатите за еврокомисари още утре, каза един от говорителите й. До момента 25 от 27-те държави от общността са представили предложения. Липсват кандидатури от Франция и Италия. Един от първите изслушани ще бъде белгиецът Дидие Рейдерс.

От 1 ноември германката Фон дер Лайен трябва да наследи на поста Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, след като беше утвърдена от Европарламента през юли. Нейното желание е да разпредели ресорите на бъдещите еврокомисари, които може да се наричат министри на ЕС, до средата на септември, преди изслушванията им пред евродепутатите, които трябва да ги утвърдят. Процесът трябва да приключи на 22 октомври с гласуване за встъпване в длъжност на новата Европейска комисия, по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

"Фон дер Лайен се надява да разполага с пълен списък идната седмица, за да е готова за изслушванията в Европарламента", подчерта европейски източник, пожелал анонимност. Източникът добави, че паритетът между мъже и жени е на път да бъде постигнат. Целта на Фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на ФРГ, е да има по 13 жени и мъже еврокомисари, като се зачита и балансът между основните политически партии (консерваторите от Европейската народна партия, социалистите и либералите). На този етап са й предложени 10 имена на жени. Португалия и Румъния предложиха този месец по две имена - на мъж и на жена, както пожела Фон дер Лайен.

Що се отнася до Франция, където президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на още не е взел решение, имената на Силви Гулар и Флоранс Парли (бивша и настояща министърка на въоръжените сили) са сред най-често споменаваните. В Италия предизвиканата от вътрешния министър Матео Салвини политическа криза, сложила край на правителствената коалиция с Движение 5 звезди, усложнява избора на еврокомисар.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кгб

2019.08.27 | 09:04

1

Eврейския комитет са и дали списъка които трябва да одобри -всички са предложени от тях.

Добави коментар

Водещи новини