Шествие на противници на Г-7 в Байон с потрети на Макрон под лозунга "Климат и социална справедливост"

  • 25 август 2019 15:31

  • 245
  • 0
Шествие на противници на Г-7 в Байон с потрети на Макрон под лозунга "Климат и социална справедливост"
© Getty Images/Guliver

Трета за два дни демонстрация събра тази сутрин във френския град Байон няколкостотин протестиращи срещу Г-7, които носеха портрети на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, откраднати от кметствата и събирани в течение на няколко месеца, предаде Франс прес.

"Шествието на портретите" протича под лозунга "Климат и социална справедливост: Макрон, върви си, да го накараме да си иде!".

Демонстрацията е организирана от алтернативните и природозащитни движения ANV COP 21, Алтернатива и Бизи, последните две - баски. Според организаторите проявата е "100 процента ненасилствена и с открито лице".

Участниците в акцията носеха портретите на президента надолу с главата, както обясни един от тях, "за да обърнем внимание върху липсата на разум в политиката му". Други държаха пакети с предполагаеми портрети на държавния глава в тях и надписи върху тях на френски, английски, испански или баски "Климат, социална справедливост, къде е Макрон?".

"Да отмъкнеш портрет е гражданско неподчинение, смята се за групова кражба", отбеляза друг демонстрант.

В петък вечерта, в навечерието на Г-7 портрет на Макрон беше изнесен от кметството в Ирисари, селце в Страната на баските, в департамент Пирене Атлантик, на фона на внушителните мерки за сигурност и разположените 13 200 полицаи за срещата на върха в Биариц.

Този портрет беше 128-ият, откраднат от активисти от различни кметства във Франция от февруари насам в рамките на "акциите за ненасилствено гражданско неподчинение" на споменатите движения.

Заради действията си 93-ма активисти бяха задържани, а 57 са били извикани да се явят в полицията.

Последвайте канала на

БТА
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини