Очаква се 10 000 души да се включат в днешния поход срещу крайната десница в Дрезден

  • 24 август 2019 06:48

  • 655
  • 3
Очаква се 10 000 души да се включат в днешния поход срещу крайната десница в Дрезден
© Getty Images/Guliver (архив)

Хиляди активисти за гражданско общество се очаква да се включат в днешния протест срещу расизма в източногерманския град Дрезден в провинция Саксония, крепост на крайната десница в Германия, предаде Франс прес.

Седмица преди изборите в този регион на бившата ГДР, под лозунга "Солидарност вместо отхвърляне: за отворено и свободно общество" ще се съберат НПО, хора на изкуството, синдикалисти, политици, обединени в алианса #Unteilbar (#Неразделни).

От 12 ч. нататък те ще преминат в шествие през центъра на бароковия град, който е един от най-посещаваните от туристи в източната част на ФРГ.

Организаторите очакват поне 10 000 участници в демонстрацията, която трябва да стане връхна точка на поредица от прояви срещу расизма, застъпван от крайната десница.

Шествието ще се проведе в напрегнат момент, тъй като допитванията предричат нов изборен успех за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в изборите на 1 септември в Саксония и в съседната провинция Бранденбург.

Според най-новите проучвания на общественото мнение, АзГ е на втора позиция в Саксония, след консерваторите на канцлера Ангела Меркел, които управляват провинцията от 1990 г. Но резултатът на АзГ ще е около 24 процента - два пъти повече в сравнение с 2014 г., когато крайнодесните влязоха в регионалния парламент.

Докато в Дрезден се провежда антирасистката демонстрация, председателят на АзГ Александер Гауланд трябва да говори на главната предизборна проява на партията му в град Кемниц.

В Бранденбург АзГ е с изравнени позиции със социалдемократите, които са на власт там след обединението на Германия.

Победа в една от двете провинции ще бъде първа за АзГ, която беше създадена през 2013 г.

Тези избори, към които ще се прибави и гласуване в Тюрингия през октомври, ще са "часът на истината за демокрацията", казват организаторите, като изтъкват опасността от влизане на АзГ в коалиционно регионално правителство.

Тази перспектива обаче се отхвърля категорично от всички останали партии. В Дрезден, люлката на ислямофобското движение Пегида, "искаме да покажем, че на страната на солидарността има повече хора, отколкото на страната на омразата", изтъкват организаторите.

Победа на АзГ вероятно ще отблъсне инвеститорите, излагайки на риск настоящото икономическо развитие, прогнозира премиерът на Саксония Михаел Кречмер.

Последвайте канала на

БТА
655 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.08.24 | 09:29

3

Тъпи кухи (леви) лейки.









Германия вее червение знамена,

2019.08.24 | 07:52

2

скоро ще правим седесарските изедници на сапун.

ГРАД КОЗЛОДУЙ

2019.08.24 | 06:59

1

СОРОС Е ЗЛО

Добави коментар

Водещи новини