Гренландия не е за продан, заяви датската министър-председателка Мете Фредериксен

  • 19 август 2019 06:38

  • 744
  • 0
Гренландия не е за продан, заяви датската министър-председателка Мете Фредериксен
© Getty Images

Датската министър-председателка Мете Фредериксен подчерта днес, че Гренландия не е за продан, предаде ДПА. Тя каза това днес при пристигането си на арктическия остров.

"Гренландия не е датска. Гренландия е гренландска. Силно се надявам, че това не е било сериозно", каза Фредериксен пред репортери, които й зададоха въпрос за съобщенията, че президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския проявил интерес да купи Гренландия.

"Това е абсурдна дискусия. Гренландският премиер Ким Килсен разбира се каза ясно, че Гренландия не е за продан ивъпросът приключва дотук", каза министър-председателката пред датската обществена телевизия. "От друга страна има наистина много други въпроси, които бихме искали да обсъдим с американския президент", добави Фредериксен.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди, че президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския иска да помисли за възможността да купи Гренландия, въпреки изявлението на правителството на полуавтономната територия на Дания, че тя не е за продан, предаде Асошиейтед прес.

Къдлоу каза пред телевизия Фокс, че не може да предскаже какво ще се случи, но нарече Гренландия стратегическо място с много ценни минерали. Гренландия е разположена между Атлантическия и Арктическия океан.

Американските военни от години разполагат с военновъздушната база Туле в Гренландия - най-северната американска база. Тя е част от глобалната мрежа радари и други сензори, които издават предупреждения за балистични ракети и осигуряват наблюдение на космическото пространство, посочва АП.

БТА
744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини