Грета Тунберг отплава с яхта за среща на върха на ООН за климата

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо плаване до Ню Йорк и ще прекоси океана със състезателна яхта, в която няма нито баня, нито тоалетна, за да се присъедини към протести в САЩ и да участва в среща на високо равнище на ООН за климата, предаде Ройтерс.

За да избегне пътуване със самолет, Тунберг поема на трансатлантическото пътуване с 60-метровата яхта "Малиция 2", оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които произвеждат електричество на борда, като целта е пътуването да бъде без отделяне на въглерод.

"Може да страдам малко от морска болест и няма да е удобно, но мога да го преживея", каза Тунберг за телевизия Би Би Си в Плимът, Югозападна Англия, откъдето трябва да потегли днес следобед.

"Ако стане наистина тежко, просто ще трябва да си кажа, че ще е само за две седмици след това ще мога да се върна към обичайния си живот", каза 16-годишната Грета, която ще бъде придружавана от баща си Сванте и от телевизионен оператор.

По-рано този месец капитанът на яхтата Борис Херман каза за Ройтерс, че екоактивистката ще бъде изправена пред предизвикателства по време на пътуването, тъй като плавателният съд е предназначен за състезания и няма удобства. На борда няма душ и тоалетна и пътниците ще трябва да използват синя кофа.

Херман посочи, че това, че Грета поема предизвикателството да плава през океана със състезателна лодка с нулев комфорт, разкрива нейната решимост към каузата и това докъде има желание да стигне.

"Като преставаш да летиш със самолет, ти не само намаляваш собствения си въглероден отпечатък, но също така изпращаш сигнал до други хора около теб, че кризата с климата е нещо реално", каза Тунберг.

Когато пристигне, Грета ще се включи в среща на високо равнище на ООН за климата през септември и в 25-ата конференция за промените в климата в чилийската столица Сантяго през декември.

"Това че ще говоря пред ООН няма да промени ситуацията, но ако помогне за осъзнаване на нещата тогава мисля, че заедно можем да се опитаме да ги променим", каза Тунберг в петък по време на посещение в протестен лагер срещу въгледобивна мина в Германия.

Коментари

 1. 2019.12.12 | 17:06

  А Грета закопча ли си якето......Грета завърза ли си обувките...... среса ли си косата .... ужас с какво ни пълнят главите

 2. 2019.08.14 | 20:33

  Едно изхабено дете, за комерсиални цели.

 3. 2019.08.14 | 18:06

  марионетка на конци

  1. 2019.08.14 | 20:10

   Не е марионетка, то не знае какво прави.

 4. 2019.08.14 | 20:09

  Не им прави чест на организациите, които манипулират това дете, а за родителите му не говоря, явно ще бъдат подплатени добре.

 5. 2019.08.14 | 19:34

  Посейдон помогни ни!

 6. 2019.08.14 | 19:34

  А речта, която ще произнесе пред ООН, със целият антураж, заминава за Щатите със самолет, какво лицемерие. Каузата наистина е много добра, но не трябва за целта да се използва едно дете.

 7. 2019.08.14 | 18:40

  ЕВРОПА ЕВРОПА ЕВРОЕВРЕИСКА ГНУСОТ И ПРОСТОТИЯ ТАЯ КОИ Я ИЗМИСЛИ НЕЗНАМ

 8. 2019.08.14 | 18:17

  кой финансира тинейжърката да ходи напред назад с яхти на трансджендърни пътешествия???

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет