Скандал с общински съветници в Италия

  • 13 март 2012 16:22

  • 690
  • 0
Скандал с общински съветници в Италия
©

Скандал с общински съветници от Генуа потресе Италия.

Разследване на италианския в. "Република" показа, че някои общински съветници от северния италиански град са присъствали за рекордно кратко време на заседанията на общинския съвет и на общинските комисии, но са си получавали пълното заплащане от 97 евро и 61 евроцента за заседание. Италианският вестник нарича тези съветници "общинарите спринтьори" - те само се регистрирали за участие в заседанието, а броени минути след това напускали заседателната зала. Заради регистрацията не се водят за отсъстващи и получават пълното заплащане, което се полага за участие в едно заседание.


Начело на класацията на "спринтьорите" е общинският съветник Алдо Пратико от партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата". На някои заседанията той е оставал само по една, две или четири минути. Най-дългото му пребиваване на заседание в последните два месеца било 15 минути. За последните 18 заседания на общинския съвет Пратико е спечелил цели девет пъти прозвището "Взимай парите и бягай", присъждано иронично от разследващите журналисти на в. "Република" на рекордьорите по кратко присъствие. Сред най-отявлените нарушители били също общински съветник от центристката партия "Съюз на центъра" и от партията на бившия съдия антимафиот Антонио ди Пиетро "Италия на ценностите". Най-дисциплинирани били общинските съветници от Демократическата партия.

В някои случаи парите за присъствие на заседанията се пропилявали двойно. На 15 февруари например общинска комисия трябвало да дискутира градоустройствен въпрос. В началото на заседанието 30 души декларирали присъствие и съответно ще получат по 97 евро. Едва час по-късно останалите в заседателната зала девет общински съветници установили, че им липса важен документ, свързан с обсъждането, и поради това заседанието било отложено за друга дата. Това означава, че комисията ще вземе още по една надница въпреки несвършената работа.

Последвайте канала на

БТА
690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини