Одобриха втория спасителен план за Гърция

  • 13 март 2012 07:28

  • 568
  • 0
Одобриха втория спасителен план за Гърция
©

Финансовите министри на страните - членки от еврогрупата одобриха на срещата си в Брюксел втория спасителен заем от 130 млрд. евро за Гърция, предаде BBC.

Очаква се след отпускането на тези средства, държавният дълг на Гърция да се понижи със 117% до 2020 година, заяви лидерът на Еврогрупата Жан - Клод Юнкер. Той допълни, че се очаква и решението на Международният валутен фонд, което ще бъде взето на 15 март. Според Юнкер, най-вероятно, заемът ще бъде одобрен.

Миналата седмица бе сключена сделката за преструктурирането на гръцкия дълг която, по думите на гръцките лидери, ще позволи излизането от кризата. Пападимос сравни положението на страната с плаващи пясъци, в които тя е затъвала, но сега стои на твърда почва. По думите му, с намаляването на дълга с около 105 млрд. евро и отпускането на помощ от 130 млрд. евро, Гърция може уверено да гледа в бъдещето.

Гръцките власти потвърдиха, че първата фаза от преструктурирането на дълга на страната, който е в ръцете на частни кредитори, е приключила успешно. От гръцкото финансово министерство заявиха, че 85.8% от частните кредитори са приели да участват в преструктурирането на гръцкия дълг. Атина се нуждаеше от 75%, за да осъществи плана за преструктуриране, съобщи Би Би Си.

Европейските лидери приветстваха сделката за Гърция. Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос също приветства споразумението, наричайки го „изключителен успех".

На срещата на Еврогрупата е било обсъждано и икономическото положение на друга тежко пострадала държава от еврозоната - Испания. Една от целите е страната да поддържа бюджетен дефицит от 5.3% до края на годината.

Последвайте канала на

568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини