Военен парад в Париж за националния празник на Франция 

  • 14 юли 2019 13:09

  • 849
  • 2
© Getty Images/Guliver

В Париж започна традиционният военен парад по случай националния празник на Франция. Тържествата се предават по главните френски телевизионни канали, предадоха световните агенции. 

Парада приема френският президент и Върховен главнокомандващ Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на. След като излезе от Елисейския дворец, той тържествено обиколи строените военни части и се качи на трибуната за гости. Там, освен него и други френски официални лица, са и чуждестранни лидери, сред които германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето

ДПА предаде, че преминавайки по главния парижки булевард "Шанз Елизе"с кортежа си, Макрон е бил освиркан от група протестиращи, наброяваща между 20 и 50 души, застанали сред зрителите, дошли да наблюдават парада. Част от тях пуснали жълти балони - символ на протестното движение на "Жълтите жилетки". 

По време на парада по "Шанд Елизе" ще дефилират общо около 4300 военни, включително и от дружески чужди държави, 237 конника и 196 бронирани машини. Над центъра на френската столица ще прелетят 69 самолета и 39 хеликоптера. ТАСС посочва, че особено внимание ще бъде отделено на техническите нововъведения в армията. Преди началото на парада пред главната трибуна бяха демонстрирани редица военни роботи и безпилотни летящи устройства. 

Вчера Макрон обяви създаването на център за военно-космическо командване на Франция, а днес военната министърка Флоранс Парли съобщи, че той ще бъде разположен в южния френски град Тулуза - център на френската авиокосмическа индустрия. Тя добави, че до 10 дни ще бъдат съобщени допълнителни сведения за този център. 

Главната тема на парада е военното сътрудничество на страните от Европейския съюз и в частност изложената преди година от Макрон Европейска инициатива за намеса. В тази програма, предвиждаща съвместни действия в случай на извънредни военни и хуманитарни кризи, заедно с Франция ще участват още 10 страни. Именно техни представители откриха парада, преминавайки по "Шанз Елизе" с военните си символи, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
849 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ъхъ

2019.07.14 | 14:09

2

да свиква де, вчера фермерите, днес 20-50 души ...мъка мъкааа

хе хе

2019.07.14 | 14:07

1

"от група протестиращи, наброяваща между 20 и 50 души" тя тая "група" си беше почти целият шпалир по булеварда, даже спуснаха хеликоптерите съвсем ниско да ги заглушават тия "20_50 души"))))

Добави коментар

Водещи новини