Белгийското правителство губи почва под краката си

  • 12 март 2012 11:32

  • 748
  • 1
Белгийското правителство губи почва под краката си
© gettyimages

Победителите от последните избори в Белгия повишават подкрепата си, социалистите губят рейтинг.

Ново социологическо проучване показва, че белгийската партия Нов фламандски алианс /НФА/ с председател Барт де Вевер повишава подкрепата си, докато Социалистическата партия бележи спад, съобщиха местните медии. НФА бе победител в последните избори в страната през 2010 г., но не успя да състави правителство и 541 след вота новият кабинет бе оглавен от председателя на социалистите Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е.

Според последната анкета социалистите биха спечелили изборите, ако бяха днес, в Брюксел и във Валония, докато НФА, останал най-голямата опозиционна сила, отново би бил победител във Фландрия с близо 40 процента от гласовете, което е рекорд в мащаба на подкрепата за тази организация. В Южна Белгия социалистите бележат спад от 5,4 процента /до 32,2 на сто/ в сравнение с данните от декември 2011 г. и така достигат най-ниско равнище на подкрепа от последните избори насам. За сметка на това подкрепата за Реформаторското движение /21,1 на сто/ и партията Еколо /13,7 на сто/ нараства съответно с 3,5 на сто и 2,2 процента.

В Брюксел социалистите губят 0,9 на сто /до 25,6 процента/, реформаторите печелят 4 процента /до 21 на сто/, Демократичните федералисти франкофони се представят с 8,8 на сто /+0,6 на сто/, като по този начин съвкупно либералните политически организации
изпреварват Социалистическата партия.

Във Фландрия НФА бележи неспирен ръст от 2010 г. насам, като достига 38,4 процента подкрепа в последното проучване. За сравнение, когато спечели изборите преди две години, партията получи 28,4 на сто от гласовете. Партията Християндемократи и фламандци бележи ръст от 1,3 процента /до 15,7 на сто/, а останалите политически сили губят подкрепа с около процент.

Последвайте канала на

БТА
748 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kris

2012.03.12 | 19:21

1
Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! След регистрацията ще получите имейл на български език с кратки съвети! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашата покана е тук: signup.waz zub.info/?lrRef=4966311e (bez interval mejdu dvete Z-ta)

Добави коментар

Водещи новини