Брекзит без сделка цепи Обединеното кралство?

  • 10 юли 2019 16:19

  • 4294
  • 2
Брекзит без сделка цепи Обединеното кралство?
© Getty (архив)

Ако Великобритания излезе без сделка от Европейския съюз, това може да доведе до разпадане на Обединеното кралство, написа лондонският в. Файнейшъл таймс.

В доклад, представен на правителството на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в вчера, се е анализирало какво би могла да бъде съдбата на Британия в случай на липса на споразумение между Лондон и Брюксел и между Острова и Континента се върне контрола върху движението на хора, стоки и капитали.

Великобритания вероятно ще се преобразува в пет държави.

Шотландия може отново да проведе референдум за независимост, да скъса унията от 1707 г. и да поиска да стане  членка на ЕС. Това не е изненадващо, защото шотландците  гласуваха против Брекзит.

Подобна е ситуацията и в Северна Ирландия (Ълстър). В документа се е припомняло още, че единият от проблемите при разговорите между Лондон и Брюксел е бил границата между Ълстър и Република Ирландия (Ейре) и контрола между двете части на Зеления остров. Вероятно нерешеният въпрос може да породи желание Ълстър да се присъдени към Ейре и в крайна сметка ирландците да заживеят заедно сред почти вековно разделение.

Уелс също може да се откъсне от Лондон и Англия да се върне в границите си от ХIII век, когато крал Едуард I е завладял тази област.

Брекзит без сделка е най-опасен за самото сърце на Англия – Лондон. В доклада не се е изключвал и вариантът столицата на Британия да поиска самостоятелност. На референдума за Брекзит жителите на главния град на Обединеното кралство се бяха обявили за оставане в ЕС.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4294 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.11 | 07:56

2

,,Велика" Британия, под въздействието на един глупак, отвъд океана, комай ще стане като ,,великия" СССР и също толкова ,,велика" Югославия.

Леле-Мале

2019.07.10 | 18:30

1

Майко-о-о-о, не ми се мисли...

Добави коментар

Водещи новини