Естония и Румъния са предложили заместници на своите еврокомисари

  • 09 юли 2019 13:53

  • 273
  • 0
Естония и Румъния са предложили заместници на своите еврокомисари
© Novini.bg

Естония и Румъния не са се съобразили с призива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и са предложили заместници на своите доскорошни еврокомисари. Това заяви по време на пресконференция говорител на комисията.

Въпросът е бил обсъден вчера от Съвета на ЕС.

Миналата седмица Юнкер преразпредели отговорностите на еврокомисарите заради оттеглянето на Андрус Ансип (Естония) и Корина Крецу (Румъния), които заеха местата си в Европейския парламент.

Съветът на ЕС не е възприел предложението на Юнкер държавите, чиито комисари се оттеглят, да не изпращат техни заместници. ЕК вече е изчерпала законотворческата си работа до края на октомври, а и това би довело до допълнителни разходи от около един милион евро за заместник за четири месеца, поясни по-рано говорител на комисията. Естония вчера е предложила заместник, който да остане и в следващата комисия.

Румъния е предложила заместник до края на октомври. На основата на тези решения предстои предложените нови еврокомисари да положат "изпит" пред Юнкер, както и пред съответните комисии в ЕП. Говорител на комисията днес уточни, че Юнкер ще приеме кандидатите "в следващите дни", а след това ще "медитира" какви задачи в ЕК да им възложи, ако прецени, че отговарят на изискванията за еврокомисар. Комисията на председателя Юнкер се очаква да приключи дейността си на 1 ноември.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини