Запазват поста на скандалният генерален секретар на ЕК Мартин Зелмайер?

  • 08 юли 2019 14:44

  • 459
  • 0
Запазват поста на скандалният генерален секретар на ЕК Мартин Зелмайер?
© Getty (архив)

Генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер изглежда очаква да остане на поста и след избирането на новия председател на институцията, ако се съди по днешните изявления на говорител на ЕК. Според говорителя нищо не пречи генералният секретар и председателят да бъдат от една и съща народност.

Говорителят уточни на пресконференция в отговор на въпроси, че има много примери, че и досега подобно нещо се е случвало и даде два примера от цялата история на ЕС. Въпросът възникна, след като за следващ председател на ЕК бе посочена германката Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е. Назначението на Зелмайер преди година бе оспорено от Европейския парламент и от омбудсмана на ЕС, които го определиха като незаконно.

"Няма правило генералният секретар да не бъде от една народност с председателя на ЕК. Има "много примери", това се е случвало досега", каза говорителят на комисията Мина Андреева. Тя добави, че Лайен вече разполага с канцелария в ЕК и няколко служители. Тази седмица Лайен ще се срещне с новоизбрания председател на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в и с представители на политическите групи в ЕП. По-рано днес водещи европейски издания цитираха представители на парламентарната група на Зелените, според които Лайен има само седмица да събере необходимата подкрепа в ЕП, за да бъде утвърдена начело на ЕК.

Според Зелените, чиято подкрепа може да се окаже решаваща, гласуването би трябвало да се състои идния вторник. Те допускат, че е възможно евродепутатите да решат да се произнесат през септември вместо следващата седмица. Ако ЕП отхвърли Лайен, Европейският съвет ще разполага с един месец, за да предложи друго име.

БТА
459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини