Меркел: Процесът на сближаване на Западните Балкани с ЕС трябва да бъде улеснен

  • 05 юли 2019 18:04

  • 303
  • 1
Меркел: Процесът на сближаване на Западните Балкани с ЕС трябва да бъде улеснен
© Getty Images

Процесът на сближаване на Западните Балкани с ЕС трябва да бъде улеснен, тъй като това е от стратегическо значение за блока. Това заяви днес германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се на пресконференция след срещата на върха на инициативата "Берлински процес", предаде ТАСС.

По думите й ЕС извършва много действия, "за да могат приятелите от Западните Балкани да имат по-лек път към членството в ЕС" с цел тази европейска перспектива да стане реална.

Ако погледнем картата, ще видим, че страните от Западните Балкани са част от Европа, каза Меркел.

В отговор на въпрос на журналисти за позицията на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, който е против приемането в ЕС на нови членове, докато блокът не бъде реформиран, канцлерът посочи, че тези процеси може да се реализират паралелно.

Споделям мнението на президента Макрон за това, че механизмите на работа на ЕС трябва да бъдат подобрени, каза Меркел, като подчерта, че това обаче не е повод за прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС на нови страни.

Тя посочи, че следващата година България заедно със Северна Македония ще са председатели на инициативата "Берлински процес".

Полският премиер Матеуш Моравецки на свой ред заяви, че трудният процес на интеграция на Западните Балкани върви в правилно направление.

Вярваме, че тази интеграция скоро ще приключи успешно и още шест страни ще станат част от ЕС, каза той.

Последвайте канала на

БТА
303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tezi

2019.07.05 | 19:27

1

тези не се напасаха с територии. оправиха източните балкани, почнаха западните.

Добави коментар

Водещи новини