Финландия пое без много шум председателството на ЕС от Румъния

  • 02 юли 2019 12:42

  • 275
  • 0
Финландия пое без много шум председателството на ЕС от Румъния
© Pixabay

Финландия вчера пое ротационното председателство на ЕС от Румъния без много шум, докато европейските лидери се бяха събрали в Брюксел, опитвайки се да изберат кандидати за най-важните постове в евроинституциите.
"Вече е 6.30 ч. сутринта, започна утрото на новия ден след безсънна нощ в Брюксел. А заседанието на Европейския съвет така и не приключва", се казва в туит на финландското председателство.


Централна тема на шестмесечното финландско председателство ще бъде насърчаването на "глобалната лидерска роля на ЕС в действията за опазване на климата".

Това означава и поемане на задължение до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност, заяви в реч във финландския парламент миналата седмица премиерът Анти Рине.
Мотото на финландското председателство е "Устойчива Европа - устойчиво бъдеще".

Като част от усилията да бъде вярна на тази идея, Финландия реши да се откаже от подаръците, които прави председателството - като вратовръзки и шалове. Спестените 500 000 евро ще бъдат използвани, за да се компенсира въглеродният отпечатък от полетите, с които ще пристигат делегатите на европейските срещи във Финландия.

В статия, поместена вчера на сайта на финландското председателство Рине отбеляза, че млади хора в ЕС и други страни се събират пред "националните парламенти, за да покажат какво мислят по големия въпрос, който ги тревожи: кризата с климата".
Той имаше предвид протестите, организирани се под мотото "Петъци за бъдещето", вдъхновени от шведската екоактивистка Грета Тунберг.
"По време на финландското председателство не само ще чуем тревогите на младите хора, но и ще отговорим на тях", написа Рине.

Над финландското европредседателство - както и над самия съюз - тегне предизвикателството с отложеното излизане на Великобритания от ЕС, насрочено за 31 октомври.
Управляващата в Обединеното кралство партия на торите избира нов лидер, който да замени отиващия си премиер Тереза Мей. Подкрепящият Брекзита бивш министър на външните работи Борис Джонсън е смятан за фаворит в надпреварата за следващ лидер на партията, а значи и за следващ премиер.

Джонсън иска да бъдат подновени преговорите с ЕС за Брекзита - вариант, който няколко висши представители на съюза последователно отхвърлиха.
Ако до 31 октомври не бъде постигнато разбирателство, Великобритания може да напусне ЕС без споразумение - вариант, който крие редица проблеми както за Обединеното кралство, така и за ЕС.
Сред другите ключови теми за следващите шест месеца са решенията за бюджета на съюза за периода 2021-2027 г.

Финландия вероятно ще бъде склонна да обсъди "леко увеличаване" на бюджета заради необходимостта да бъдат финансирани нови области като имиграционната политика, изследванията и развойната дейност, както и международните отношения, каза Тейя Тиликайнен, ръководител на Финландския институт за международни отношения.
Тя посочи пред ДПА, че това донякъде е свързано с нуждата от повече подкрепа за финландския земеделски сектор.

Друга тема в дневния ред на финландското председателство е необходимостта да бъдат защитени общи европейски ценности като върховенството на закона, човешките права, равенството и демокрацията.
В програмата на председателството се казва, че ще продължат усилията "получаването на европейски фондове да бъде обвързано със зачитането на върховенството на закона".
Полша и Унгария например бяха критикувани от други членки на ЕС и Европейската комисия, че нарушават върховенството на закона, но получават значително европейско финансиране.
Миграцията е друга тема, по която Финландия има интерес да има напредък, въпреки безизходицата около Общата европейска система за убежище. През 2015 г. Финландия донякъде се оказа неподготвена за наплива на мигранти по време на миграционната криза, каза Тиликайнен.
Откакто се присъедини към съюза през 1995 г., 5,5-милионната страна за трети път е председател на ЕС.
В сравнение с 2006 г., когато за последно беше ротационен председател, бяха извършени реформи за укрепване на ролята на други евроинституции. това значи, че "ролята на председателството е по-скромна, и смятам, че Финландия със задоволство приема това", каза Тиликайнен.
Петпартийната лявоцентристка управляваща коалиция на Рине, която пое властта в началото на юни, може да разчита на подкрепа за ЕС сред финландските избиратели. Според неотдавнашно проучване по поръчка на Финландския форум за бизнес и политика 56 процента от финландците имат положително отношение към членството в съюза, а 13 на сто - отрицателно. Може би това се обяснява с проблемите, свързвани с Брекзит, и с факта, че избирателите гледат на ползите от членството в ЕС през призмата "на новия тип политическа среда и съперничеството между великите сили", каза Тиликайнен.

Последвайте канала на

Novini.bg
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини