Европейският съвет ще обсъди висшите назначения в институциите на ЕС

  • 20 юни 2019 07:19

  • 263
  • 0
Европейският съвет ще обсъди висшите назначения в институциите на ЕС
© Getty Images/Guliver

Европейският съвет ще обсъди тази вечер предстоящите назначения на най-висшите постове в институциите на ЕС. Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск е възможно още днес да бъде постигнато решение.

Най-очакваната новина от днешното заседание е предложението за следващ председател на Европейската комисия. Европейският съвет може да избере име от списъка на предварителните водещи кандидати, но има право да направи и друго предложение. Европейският съвет взима решението си с мнозинство, но определеният за председател на ЕК се нуждае от 376 гласа в Европейския парламент. 

Представители на основните политически сили в ЕП заявиха, че биха подкрепили единствено име от списъка с предварителните кандидати. Ако тази вечер бъде взето решение, новият председател на ЕК следва да бъде гласуван в пленарната зала в Страсбург в средата на юли. Определянето на новия председател на ЕК е свързано и с разпределението на политическото и националното представителство в ръководството на другите основни институции на Общността - ЕП, Европейския съвет и Европейската централна банка. Очаква се тази вечер да бъде потвърдено, че и в новата ЕК всяка страна от ЕС ще има свой представител.

На днешното заседание ще бъдат обсъдени също стратегическите посоки пред ЕС за следващите пет години. Предвижда се да бъдат приети заключения в областта на опазването на околната среда, бюджета на ЕС до 2024 г., за борбата с дезинформацията и хибридните заплахи. Утре държавните и правителствените ръководители ще обсъдят състоянието на еврозоната и преговорите по оттеглянето на Великобритания, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини