Макрон: Светът не трябва да ходи в просъница към война

  • 11 юни 2019 20:55

  • 760
  • 0
Макрон: Светът не трябва да ходи в просъница към война
© Getty Images/Guliver (архив)

Светът преживява дълбока криза и може да е на ръба на война, каза днес френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че хаосът е тук. И мисля, че е отговорност на нашето поколение не да чакаме нова война, а да гледаме света такъв, какъвто е", заяви Макрон в реч по случай стогодишнината на Международната организация на труда (МОТ) в Женева.

"Смятам, че днес ние сме на ръба до време на война, ако не се погрижим. И тази война присъства в нашите демокрации - това е дълбоката криза, през която преминаваме. Можем да изберем да ходим в просъница. Но ако искаме истински напредък, е необходимо да поемем някои сериозни ангажименти", каза той.

Макрон призова за всеобща социална защита и компенсация за хората, чието препитание е заплашено от технологичните и климатичните промени.

Според него неравенството подхранва авторитаризма. Избирателите си казват - "демокрацията не ни защитава от неравенството, причинено от обезумелия капитализъм, затова нека да затворим границите си, да построим стени и да напуснем многостранния подход", заяви той, очевидно критикувайки американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Макрон, който се представя за лидер на либерално движение, противопоставящо се на възхода на крайната десница в Европа, призова за глобални усилия във връзка с опасностите от неравенството, безконтролните технологии и климатичните промени.

Неговата реч продължи 44 минути, доста по-дълго от изказванията на други лидери, говорили на събитието, включително руския министър-председател Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега и германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини