Новият председател на ЕК трябва да бъде един от водещите кандидати на големите партии в ЕП, смята Меркел

  • 28 май 2019 08:06

  • 327
  • 0
Новият председател на ЕК трябва да бъде един от водещите кандидати на големите партии в ЕП, смята Меркел
© Getty Images/Guliver

Канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се смята, че новият председател на Европейската комисия трябва да бъде избран измежду водещите кандидати на големите партии в Европейския парламент, но френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на не иска този принцип да се прилага автоматично, предаде Ройтерс.

Меркел прикани европейските лидери вчера да се споразумеят бързо за номинацията на председател на ЕК. "Ние искаме да намерим решение възможно най-бързо, тъй като Европейският парламент ще се събере в началото на юни и, естествено, е желателно по това време да имаме номинация от Европейския съвет", каза тя на пресконференция. Канцлерката добави, че нейният Християндемократически съюз и социалдемократите - по-малкият партньор в управляващата коалиция в Германия, подкрепят механизма на "шпиценкандидата".

Макрон също иска бързо да се постигне споразумение за номинация и би било идеално това да стане през юни, въпреки че според него системата на "шпиценкандидата" не бива да се прилага автоматично, каза служител от френското президентство. Той добави, че тази система е легитимна, но според френския президент изборът на новия председател на ЕК трябва да отразява резултатите от изборите в неделя. Макрон е казал на Меркел, че Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се присъедини неговата партия "Република, напред", трябва да участва в процеса на селекция на новия председател на ЕК, добавя Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини