Скандалът с вицеканцлера Щрахе разклати правителството в Австрия

  • 18 май 2019 12:15

  • 1218
  • 2
Скандалът с вицеканцлера Щрахе разклати правителството в Австрия
© gettyimages (архив)

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който оглавява управляващата дясна коалиция в страната, изключва възможността да продължи да работи с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе - лидер на крайно дясната Партия на свободата (АПС) след внезапно разразилия се вчера политически скандал, свързан с минали деяния на Щрахе, съобщи източник от коалицията, цитиран от Ройтерс.

Това решение идва малко преди Курц да се срещне с вицеканцлера си тази сутрин. Вчера две авторитетни немски издания - списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг", публикуваха видеозапис, направен тайно през юли 2017 г., - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството. В него се вижда и чува, как лидерът на АПС обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.

Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, поставя под натиск управляващата коалиция, и опозицията веднага поиска оставката на Щрахе. Канцлерът Себастиан Курц планира да направи днес изявление по случая. Отзвукът от скандала е толкова голям в страната, че коалиционното правителство е на прага да рухне, отбелязва Ройтерс.

Междувременно скандалът е широко отразен и в австрийските медии. Тайно заснетото видео, на което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе и водачът на парламентарната група и заместник-кмет на Виена Йохан Гуденус разговарят с рускиня, представена като племенница на руски олигарх, за партийни дотации и гаранции за сделки в замяна на това, вече вдигна на крак правосъдните органи, пише в електронното си издание вестник "Пресе". Говорителят по правните въпроси на Австрийската социалдемократическа партия Ханес Яролим е подал сигнал до прокуратурата, занимаваща се със стопански и корупционни въпроси.

Генералният секретар на правосъдието Кристиан Пилначек съобщи чрез ежедневника "Курир", че с проучване на случая вече е натоварена върховната прокуратура, но добави, че все още е рано да се съставя пълна картина по случая, тъй като става дума за части от видеозапис. Опозиционната Австрийска социалдемократическа партия настоява още преди датата на изборите за Европейски парламент да се състои парламентарен дебат пред вид безпрецедентния корупционен скандал.

Скандалът стана причина генералният секретар на Австрийската партия на свободата и водач на партийната листа за европейските избори Харалд Вилимски да откаже днешното си посещение в Италия, където трябваше да присъства на голям митинг на деснопопулистките партии в Милано, и да остане във Виена за кризисните заседания на партията.

Разразилият се скандал е истинска политическа бомба, която ще има и международни последици, пише "Курир". Очевидна е целта, продължава ежедневникът, а именно да се нанесе унищожителен удар срещу все по-силните крайнодесни партии в ЕС. За тази цел материалът е пазен в тайна почти две години. От двете германски издания, публикували скандалното видео, направено на испанския курортен остров Ибиса - списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг", отказват да съобщят как е получено то.

Историята бележи края на кариерата на Щрахе, продължава "Курир", вероятно ще промени и крайния резултат за Австрийската партия на свободата на предстоящите избори за Европейски парламент. Ще има влияние и върху сдружението на десните партии в Европа. Това е тежък удар и за коалицията във Виена, коментира "Курир", предаде БТА. Съществува вероятност скандалът да се отрази неблагоприятно и върху резултатите от изборите за Европeйски парламент на управляващата Австрийска народна партия, чийто водач е канцлерът Себастиан Курц.

Според все още непотвърдени слухове, възможни са два варианта: нови избори или продължаване на правителствената коалиция с вицеканцлер Норберт Хофер, в момента министър на транспорта от квотата на Австрийската партия на свободата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1218 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
един каза ....

2019.05.18 | 14:26

2

политически атентат! Щрахе беше фамозен. Червените плъхове чест и граници не знаят ,...

2019.05.18 | 12:38

1

Червените боклуци са едни и съши по целия свят и действат с едни и същи прийоми! Гнусни чеверме-социалисти, г.золизачи на тиранията в Русия!

Добави коментар

Водещи новини