Консерватори от Австрия и Бавария отхвърлят призива на Орбан за съюз с популисти

  • 03 май 2019 14:38

  • 345
  • 0
Консерватори от Австрия и Бавария отхвърлят призива на Орбан за съюз с популисти
© Getty (архив)

Австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер отхвърлиха призива на унгарския министър-председател Виктор Орбан тяхната десноцентристка група в Европейския парламент да се съюзи с популистки, националистически партии преди европейските избори този месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Курц и Зьодер оглавяват партии, които са част от Европейската народна партия (ЕНП) - главния консервативен блок в ЕП.

През март ЕНП замрази членството на националистическата партия ФИДЕС на Орбан заради обвинения в нарушаване на принципите на Европейския съюз за върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.

Преди изборите за ЕП на 23-26 май Орбан призовава ЕНП да спре да се отвращава от крайната десница и да изгради съюз след гласуването. "Никакво сътрудничество в Европа с крайнодесните популисти, разбира се", заяви Зьодер на обща пресконференция с Курц след среща във Виена. "Нищо добро няма да произлезе от това", каза той.

Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини се опитва да изгради в Европа съюз между националистически, антиимигрантски партии, включително "Алтернатива за Германия" (АзГ) и френската "Национален сбор" на Марин Льо Пен.

"Не мисля нищо за сътрудничество с партии като АзГ и Льо Пен, които искат да напуснат ЕС", каза Курц. "Тези партии отдавна се изключват със своята антиевропейска позиция", заяви той.

Последвайте канала на

Novini.bg
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини