Германският парламент вижда в бойкота на Израел антисемитизъм

  • 17 май 2019 21:20

  • 1278
  • 2
Германският парламент вижда в бойкота на Израел антисемитизъм
© pixabay

Германският парламент гласува да бъде осъдено като антисемитско движение, което призовава за икономически натиск върху Израел, за да сложи край на окупацията на палестински земи, да предостави на арабските граждани равни права и да признае правото на завръщане на палестинските бежанци, предаде БТА.

Мнозинството от депутатите в Бундестага гласуваха в подкрепа на резолюция за обявяване на международното движение БДС (Бойкот, дезинвестиции, санкции - Boycott, Divestment, Sanctions BDS) за организация, която използва антисемитска тактика, за да постигне политическите си цели.

Резолюцията беше внесена от християндемократите, техните коалиционни партньори социалдемократи, от „зелените“ и свободните демократи. Израелският външен министър Израел Кац приветства решението на Бундестага. BDS осъди резолюцията като антипалестинска, а в Туитър от движението написаха, че „германските управляващи укрепват съучастието си в престъпленията на Израел на военна окупация, етническо прочистване, обсада и апартейд“.

Законодателите от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ се въздържаха по време на символичното гласуване. Те бяха внесли своя резолюция с призив за пълна забрана на BDS в Германия. Тази резолюция беше отхвърлена. Мнозинството от крайнолявата партия „Левите“ гласува против приетата резолюция. Тази партия също имаше свое предложение, в което се настояваше за противопоставяне на BDS и задължаване на германското правителство да работи за политическо решение на израелско-палестинския конфликт въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. То също беше отхвърлено.

С днешното си решение ФРГ подкрепи позицията на Израел, че международният бойкот е дискриминационен и антисемитски. В резолюцията се посочва, че кампанията на BDS на израелските стоки да се слага лепенка „Не купувай“ напомня на нацисткия бойкот на еврейски стоки, наричан „Юденбойкот“, в който са се използвали призиви като „Не купувай от евреи“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1278 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тлерантен

2020.02.24 | 03:55

2

Германия е негласно управляване от американското си посолство от 1945 насам.

.

2019.05.18 | 00:03

1

Германистан си отива!

Добави коментар

Водещи новини