Френският външен министър отправи критики срещу иранската реакция на американските санкции

  • 12 май 2019 08:10

  • 789
  • 3
Френският външен министър отправи критики срещу иранската реакция на американските санкции
© Getty Images/Guliver

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан отправи критики срещу реакцията на Иран на американските санкции пред в. "Паризиен", предаде Франс прес.

"Иран реагира зле, изправен пред лошото американско решение за изтегляне от споразумението от Виена и налагане на санкции", заяви Льо Дриан в публикувано снощи интервю за парижкия всекидневник.

На 8 май Иран даде на европейските страни двумесечен срок, за да извадят неговите петролен и банков сектор от изолацията, до която ги доведоха американските санкции. В противен случай ще се откаже от поетите през 2015 г. ангажименти за ядрената си програма, припомня АФП.

"Жалко е, че САЩ не спазват поетите ангажименти, Иран трябва да покаже политическа зрялост и да спази своите", подчерта френският външен министър. Той предупреди, че трябва да се избягва всякаква ескалация на напрежението, като мимоходом подчерта "отговорността", която носят САЩ, отбелязва АФП.

В последно време равнището на опасност в света се повишава непрекъснато, добавя Льо Дриан в интервюто, цитирано от ТАСС.

"В тази връзка констатирам три явления на световно равнище. На първо място е очевидно, че главните принципи и основи на международния живот в момента се разпадат", подчерта външният министър, отбелязвайки, че "не се уважават международните институции, не се спазват нито договорите, нито дадените обещания, нито границите на държавите". Вината е до голяма степен на президента на САЩ Доналд Тръмп, но Китай и Русия са допринесли за това, добави той.

Втората опасност е "възникването на форми на хипернасилие", а третата - "че се чуват гласове, твърдящи, че отношенията между държавите трябва да се основават не на сътрудничество, а на конфронтация", уточни Льо Дриан. Според него има риск от международна анархия.

Последвайте канала на

БТА
789 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
значи ционистите

2019.05.12 | 10:17

3

могат да се гаврят със целия СВЯТ .МОГАТ ДА ПРЕДИЗВИКВАТ ФИНАНСОВИ КРИЗИ,ВОЙНИ И ДА ИЗБИВАТ МИЛИОНИ НЕВИННИ ХОРА -БЕЗНАКАЗАНО. ОЧИЛАТИЯ ДЖЕНДЪР ,НЕ Е ПОЗНАЛ.

.

2019.05.12 | 09:43

2

Кире, жена ти кога е ходила у Франция бе?
Не е ходила! Не е ходила! Две пишлемета у квартала я научили,

ii

2019.05.12 | 09:30

1

например ние не искаме джендър евро ценностна култура и пакта за миграция ,а вие ни ги налагате

Добави коментар

Водещи новини