Саудитски кораб напусна френско пристанище след твърдения, че ще товари оръжия

  • 10 май 2019 21:52

  • 1308
  • 1
Саудитски кораб напусна френско пристанище след твърдения, че ще товари оръжия
© Getty Images/Guliver (архив)

Саудитски търговски кораб напусна френското пристанище Хавър, без да акостира в него, след съобщения, че ще натовари френски оръжия, които отново разпалиха спора за френските оръжейни продажби на страни, които участват във войната в Йемен, предаде ДПА.

По-рано днес френска правозащитна организация загуби иск за издаване на спешно съдебно нареждане да се попречи на натоварването на оръжия на кораба "Бахри Янбу", каза адвокат на организацията. Френският съд преценил, че оръжейната пратка не представлява непосредствена опасност на живота на цивилни. Правозащитната организация е обмисляла обжалване, но научила, че корабът в крайна сметка няма да акостира.

Източник от пристанището Хавър потвърди, че "Бахри Янбу" няма да акостира там. Според мореплавателски сайтове корабът е в открито море с дестинация Сантандер в Испания.

Френските оръжейни продажби на Саудитска Арабия предизвикват обществени спорове заради участието на Рияд в опустошителната война в Йемен, където саудитците и Обединените арабски емирства оглавяват коалиция срещу бунтовниците хуси.

Според доклад на ООН от миналата година, както водената от Саудитска Арабия коалиция, така и хусите може да са извършили военни престъпления с многократни нападения над цивилни по време на конфликта.

Вчера френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на каза, че Франция е получила гаранции от Саудитска Арабия и ОАЕ, че доставяните от Франция оръжия не се използват срещу цивилни.

Последвайте канала на

БТА
1308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.11 | 00:16

1

Е щом са получили гаранции тогава може да товарят .
Ще трепят кози и магарета с тях .

Добави коментар

Водещи новини