ЕС ще има извънредна среща на върха два дни след евроизборите

  • 09 май 2019 20:07

  • 360
  • 0
ЕС ще има извънредна среща на върха два дни след евроизборите
© Getty Images/Guliver (архив)

ЕС ще има извънредна среща на върха два дни след изборите за Европейски парламент на 26 май, за да обсъди кой да заеме трите ръководни поста в европейските институции, които ще се овакантят тази есен. Това потвърди участващият в днешната среща на върха на ЕС в Сибиу австрийски канцлер Себастиан Курц, цитиран от Асошиейтед прес.

Срещата на върха на 28 май има за цел всички места да са заети до края на октомври, когато изтича мандатът на сегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Освен него в края на октомври си тръгва и шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Месец по-късно поста си ще напусне и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Туск заяви, че на срещата този месец трябва да бъдат избистрени процедурите за избор на кандидатите и всички свободни длъжности да бъдат запълнени на следващата редовна среща на върха на ЕС в Брюксел през юни.

На извънредната среща на 28 май европейските лидери ще анализират и резултатите от изборите за ЕП.

Очаква се Туск да получи мандат да балансира различните интереси, докато държавите членки правят предложения във връзка с председателското място в Еврокомисията.

Мнозина в Брюксел се опасяват, че на изборите още повече може да засилят позициите си евроскептичните партии, някои от които вече са представени в националните правителства, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

БТА
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини