НАТО обяви среща на върха през декември в Лондон

  • 06 февруари 2019 13:21

  • 192
  • 0
НАТО обяви среща на върха през декември в Лондон
© Getty Images/Guliver (архив)

Лидерите на 29-те страни членки на НАТО ще се съберат в Лондон през декември за специална среща за отбелязване на 70-годишнината на алианса, съобщи днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от световните агенции.

Той посочи, че британската столица е "идеално място за отбелязване на годишната от трансатлантическото военно сътрудничество като дом на първата щабквартира на НАТО през 1949 г."

Новината за форума идва на фона на надежди да бъде избегната миналогодишната драма от Брюксел, когато президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския остро атакува съюзниците, в частност Германия, за ниските им разходи за отбрана.

Среща за отбелязване на годишнината трябваше да има във Вашингтон, където е подписан договорът за основаването на НАТО, но заради опасения за нова трансатлантическа неразбория, външните министри на пакта ще се съберат в столицата на САЩ през април.

Годишнината идва в деликатен момент за НАТО, особено предвид скорошните спекулации, че Тръмп ще изтегли САЩ от организацията. Преди да поеме Белия дом, той наричаше пакта „остарял“, а след това постави под въпрос основополагащия принцип за взаимна отбрана относно най-новата членка – Черна гора.

Константин Тодоров
192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини