Папата задължи свещенослужителите да сигнализират при педофилия

  • 09 май 2019 14:30

  • 496
  • 1
Папата задължи свещенослужителите да сигнализират при педофилия
© gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март издаде папски указ, който принуждава свещенослужителите да подават сигнал при сексуални престъпления, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Франциск въведе радикални промени в правилата на Католическата църква, които ще позволят да се подвеждат под отговорност епископи за сексуални посегателства или прикриване на подобни престъпления. Духовниците са задължени да сигнализират и се позволява на всеки директно да се оплачи на Ватикана, ако е необходимо.

Папският указ, който обхваща престъпления срещу деца и пълнолетни, също задължава всяка римокатолическа епархия по света да създаде прости и достъпни системи за подаване на сигнали, да се насърчат местните църкви да включват светски експерти в разследването. Освен това се гарантира закрила за всички, които подават сигнали за престъпления. Сигналите ще остават конфиденциални.

Очертават се процедурите при провеждане на предварително разследване на епископи, кардинали и други духовници. Промените са част от усилията на папата да изчисти имиджа на Църквата, която през последните години беше разтърсена от педофилия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.05.09 | 15:05

1

педофил да ковлади педофил???? тоя май не си е пил хапчетата. содомит

Добави коментар

Водещи новини