Юнкер: Неприемливо е Туск да бъде сравняван в родината си с Хитлер и Сталин

  • 07 май 2019 17:53

  • 667
  • 2
Юнкер: Неприемливо е Туск да бъде сравняван в родината си с Хитлер и Сталин
© Getty Images/Guliver (архив)

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето окачестви като "напълно неприемливо" председателят на Европейския съвет Доналд Туск да бъде свързван с диктаторите Йосиф Сталин и Адолф Хитлер, както е направила полската национална телевизия, предаде Ройтерс. 

Миналата седмица Туск - бивш премиер на Полша и политически противник на управляващата сега в страната партия "Право и справедливост" (ПиС) - произнесе дълга реч във Варшава. В нея той отправи остри критики към полското правителство и прикани управляващите да престанат да погазват върховенството на закона и конституцията.

Туск направи това изказване на фона на спекулации в Полша, че той възнамерява да се върне в полската политика, след като през ноември изтече мандатът му на ръководния пост в ЕС.

Държавната "Телевизия полска", която е под контрола на ПиС от идването й на власт през 2015 г., реагира с видеоклип, целящ да дискредитира Туск като политик, който отстоява германските, а не полските национални интереси. На видеото заедно със снимката на Туск се появяват снимки на Сталин и Хитлер.

През септември 1939 г. нацистката Германия и болшевишкият СССР, които тогава са съюзници, нападат и си поделят Полша. Тяхната окупация през Втората световна война коства живота на милиони хора, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
667 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2019.05.07 | 19:51

2

той е джендър, къде го сравнявате с мъжкарите на 20 век.

2019.05.07 | 18:14

1

hitler i stalin sa mirotvorci vav sravnenie sas tozi prestapni trusk koito prodade evropa na arabskite manafi..

Добави коментар

Водещи новини