Туск призова полските власти да спазват конституцията

  • 03 май 2019 20:43

  • 488
  • 1
Туск призова полските власти да спазват конституцията
© Getty Images/Guliver (архив)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес политическите лидери на Полша да спазват конституцията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В реч във Варшава по повод полския Ден на Конституцията Туск, който е бивш премиер на Полша и лидер на опозиционната партия Гражданска платформа, разкритикува ръководителите на страната от консервативната националистическа партия "Право и справедливост", че отбелязват Деня на Конституцията един път годишно, но пренебрегват основния закон през останалите дни от годината. "Полша не е "болният човек на Европа", подчерта той пред събралите се във Варшавския университет.

Председателят на Европейския съвет изнесе лекция във висшето учебно заведение на тема "Надежда и отговорност. За Конституцията, Европа и свободните избори", посочва ТАСС.

Има много спекулации, че Туск може да се върне към вътрешната политика, след като напусне поста си в ЕС, отбелязва Ройтерс. 

Парламентарните избори в Полша се очакват през есента, а президентските - в средата на следващата година. Председателят на Европейския съвет обаче не обяви завръщане към полската политика днес.

Туск отправи критики срещу политическото разделение в родината си, отбелязвайки, че "днес в нашата страна политиката започва да прилича на вътрешна война". 

Той произнесе речта си преди предстоящите европейски избори, на които се очаква националистическите групи да постигнат добри резултати.

Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу Полша заради прокарани от националистическото правителство промени в съдебната система, които според Брюксел подкопават принципа за разделение на властите и върховенството на закона, припомня Ройтерс.

Туск сравни влиянието на големите интернет компании с китайската система за "социален кредит", отбелязва Франс прес. 

Системата, разработена от Пекин, цели "да контролира нуждите, надеждите и ценностите на един милиард души", предупреди Туск. 

"Дали GAFA (Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон) е много различна?", попита той, визирайки влиянието на "голямата четворка" в технологичния сектор. Зависимостта на младите от интернет се засилва с всеки изминал ден и е също толкова опасна, колкото пристрастяването към алкохола или наркотиците, предупреди Туск.

Председателят на Европейския съвет освен това отправи призив за опазване на околната среда и борба със замърсяването. "В някои градове да изведеш дете на разходка е като да го накараш да изпуши кутия цигари", заяви той и припомни, че всяка година в Полша 50 000 души стават жертва на смога.

Европа, която невинаги се е справяла със защитата на фундаменталните идеи за правата и свободите на човека, "има нужда от партньорство в глобален план", заяви Туск, цитиран от ТАСС. 

Той се аргументира, че "живеем в свят, в който отделните европейски страни нямат шансове в конфронтацията с реалността". "В ЕС няма големи страни". "Има няколко, които се мислят за големи", отбеляза председателят на Европейския съвет.

"Ако искаме да се справим с предизвикателствата на 21-и век, трябва да бъдем единни в ЕС и да правим всичко за запазване на евроатлантическите връзки", призова Туск. Той подчерта, че "поляците нямат и няма да имат по-добър съюзник от САЩ". 

"Важно е обаче да се избегне един капан, който винаги завършва с катастрофа", предупреди Туск. "Това е капанът, съдържащ се в лошата политическа граматика, в която главна е думата "или", а аз искам да бъде думата "и", обясни той. Туск даде като пример изразите "свобода или сигурност" и "свобода и сигурност". 

Председателят на Европейския съвет подчерта, че поляците и европейците трябва да решават проблемите на 21-и век заедно и няма да ги решат, ако се борят помежду си.

Най-важният политически и екзистенциален проблем днес е да се избегне изборът между хегемонията и разпадането, добави той и посочи, че има опити за възстановяване на агресивния националистически дух, който винаги води до нечия доминация. "Политиката, и не само в Полша, започва да се движи към подхода "ние или те", предупреди Туск.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2019.05.03 | 21:57

1

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m
***************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m

Добави коментар

Водещи новини