В Полша арестуваха жена по обвинение в оскверняване на почитана от католиците икона на Богородица

В Полша започват протести по повод ареста на правозащитна активистка, поставила цветовете на дъгата - символ на общността ЛГБТ - върху ореола на Дева Мария от почитана от полските католици икона "Божията майка от Ченстохова", предаде Асошиейтед прес.

Министърът на вътрешните работи Йоахим Бруджински написа в "Туитър", че жената е била задържана вчера в централния град Плоцк и към нея ще бъдат предявени обвинения в светотатство. Наказателният кодекс на Полша предвижда мерки като глоба, ограничаване на свободата или затвор до две години за лице, което накърнява публично религиозните чувства на други лица.

Според полски медии задържаната е 51-годишната Елжбета Подлешна от движението "Граждани на Полската република". По думите на министъра жената е била следена от органите на реда от няколко дни, но тя била в чужбина. При обиска във варшавското й жилище полицаи открили няколко десетки копия на хартия на ченстоховската икона с ореол в цветовете на движението ЛГБТ - лесбийски, гейове, бисексуални, транссексуални. През нощта на 26 срещу 27 април тя била разлепяла въпросните плакати из Плоцк върху контейнери за смет и преносими тоалетни, твърдят властите.

Хелзинкската фондация за правата на човека изрази становище, че действията на полските правоохранителни органи спрямо Елжбета Подлешна "нарушават конституционния принцип за пропорционалност и правните норми на процесуално-процесуалното право".

Коментари

 1. 2019.05.07 | 19:36

  Прави са полските католици; каквито и да са те, НИКОЙ НЯМА право до се подиграва на Християнската Вяра; НИКОЙ НЯМА право да се подиграва на Бога и на светиите!


  Тази светотатка да бъде съдена и да отива за дълги години в затвора! Тая нещастничка НЯМА право да се подиграва с Християнската вяра и с чувствата на вярващите християни - православни християни и католици!

  Бог поруган НЕ бива! Пречистата Божия Майка Пресвета Богородица и Дева Мария поругана НЕ бива! Светиите поругани НЕ биват!

  Няма да останат без наказание тези , които хулят Християнската Вяра!

  Ге.йовете и лесбийките НЕ са човеци и нормални хора! Такива са за затвора и лудницата!

 2. 2019.05.07 | 19:03

  А гей-парада? Той не е ли същото? Всичките в тухларната... сбъркани мозъци.

 3. 2019.05.07 | 16:54

  Вандалство и оскверняване на религията. Да я пращат швестерката при черните и сестрички да си пъхат разни неща по дупките.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет