Чудотворна икона на Света Богородица пристига за поклонение у нас

  • 15 май 2015 07:38

  • 3569
  • 3
Чудотворна икона на Света Богородица пристига за поклонение у нас
© Булфото (архив)

Чудотворната икона на Света Богородица "Надежда на обезнадеждените" от манастира "Панагия Миртия" от гръцката митрополия Етолия и Акарнания пристига днес у нас, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

Иконата ще бъде посрещната в 18.00 ч. в столичния катедрален храм "Св. Неделя". Светинята ще остане на територията на Софийска митрополия до 25 май и православните християни ще имат възможността да отправят молитвите си към Пресвета Богородица и да се поклонят пред чудотворния й образ. Инициативата е във връзка с честванията на 1150- годишнината от покръстването на българския народ и за 1145 години от основаването на БПЦ. На 16 май чудотворната икона ще бъде изложена за поклонение в манастир "Св. Йоан Рилски" в Герман, а в 16.00 часа ще отпътува за Църногорския /Гигински/ манастир "Св. Козма и Дамян".

На 18 май иконата ще бъде върната в манастира в Герман, а на 21 май ще бъде изложена за поклонение в храма "Възнесение Господне", който е срещу Румънското посолство в София. В 19.00 часа на 18 май чудотворната икона ще бъде посрещната в Руския културно-информационен център в София. На 22 май иконата отново ще бъде върната в Германския манастир "Св. Йоан Рилски". На 25 май иконата ще бъде посрещната в катедралния храм на Дупница "Св. великомъченик Георги", откъдето ще отпътува за Гърция.

Историята на иконата "Панагия Миртия" е едно доказателство за истинността на православната ни вяра, посочват от Светия синод на БПЦ. През периода на венецианското нашествие латинците нахлули и превзели град Навпакт. Един римокатолически кардинал дошъл с лукавата идея и цел да отслужи литургия във всички манастири в околностите на езерото Трихонида. Когато наближил манастира "Миртия", Света Богородица не допуснала това деяние и по чуден начин иконата изчезнала. Монасите от манастира и жителите на това място счели, че с присъствието си римокатолическият кардинал ще оскверни Светата обител и заедно я напуснали. След доста години иконата на Света Богородица била намерена от един овчар в един храст - мирта. Оттогава иконата е наречена "Панагия Миртиотиса" или "Св. Богородица Миртиотиса". Около 1200 година на мястото, където е намерена иконата, бил построен малък манастир и църква с името "Панагия Миртия".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3569 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Идоли

2015.05.16 | 00:23

3
Идолопоклонници такива. Бог ще ви накаже за дето се покланяте на човешки творения!!!
Читател

2015.05.16 | 00:22

2
Писано е: Само на Господа , твоя Бог да се покланяш и само на Него да служиш.
Поправка

2015.05.15 | 14:40

1
на 21 май, а не на 18 икона ще бъде в Руския КИЦ!

Добави коментар

Водещи новини