Съветът на Европа навършва 70 години

  • 05 май 2019 17:42

  • 465
  • 2
Съветът на Европа навършва 70 години
© gettyimages

Съветът на Европа навършва днес 70 години, посветени на защитата на човешките права, в смутни времена заради надигането на популизма и тежката криза между паневропейската институция и Русия, предаде Франс прес.

По случай годишнината в Съвета на Европа в Страсбург е обявен Ден на отворените врати. Все още не добре познат, често бъркан със Съвета на Европейския съюз, Съветът на Европа обединява 47 страни членки от целия континент, сред които страните от ЕС, Турция, Русия, Швейцария, Армения и Азербайджан.

Учреден с договор, подписан на 5 май 1949 година в Лондон, неговата мисия е да защитава правата на човека, демокрацията и правовата държава чрез международни конвенции, контролни мисии или препоръки към неговите страни членки.

"Основният успех на Съвета на Европа е, че превърна Европа в зона без смъртно наказание", където освен това са забранени изтезанията и принудителният труд, подчерта в интервю за АФП неговият генерален секретар, норвежецът Турбьорн Ягланд. По-известна от самия Съвет е неговата юридическа дясна ръка, Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), който днес отбелязва 60 години. Това е апелативна инстанция, към която може да се обърне всеки, смятащ че основните му права са потъпкани в някоя страна членка.

От няколко години организацията е в криза с Русия, която може да стане необратима през юни при избирането на наследник на Турбьорн Ягланд, отбелязва БТА.

В отговор на анексирането на Крим от Москва през 2014 година правото на глас на руските парламентаристи беше замразено от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Русия отвърна, като не изпрати делегация за ПАСЕ, но най-вече като замрази от 2017 година вноската си от 33 милиона евро в годишния бюджет на Съвета, принуждавайки го да ограничи дейностите си и да обмисли съкращаване на персонал. Юни се очертава от ключово значение за намиране на изход от кризата, тъй като Москва заплашва чисто и просто да напусне организацията ако не бъдат възстановени правата на руските парламентаристи и ако те не могат да участват в избора на нов генерален секретар.

В такъв случай руснаците ще бъдат лишени от правото да се обръщат към ЕСПЧ и ще настъпи нова линия на разделение в Европа, предупреди Ягланд. Не е напълно изключен сценарий за "Руксит", но генералният секретар се стреми да остане оптимист, изтъквайки много добрите според него дискусии, които се водят в момента, даващи надежда за изход от кризата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
465 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
цецо лифта

2019.05.06 | 17:27

2

Човек като остарее и доЖиВеЕ се маха в ПЕНСИЯ.
240 ки...ви лева.
Така и политиците и тяхната политика.

ЕДНА БЕЗМИСЛЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ

2019.05.05 | 19:08

1

КОНТРОЛИРАНА ОТ ЦИОНИСКАТА СВЕТОВНА МАФИЯ. НЕ СПРЯ НИТО ЕДНА ИНВАЗИЯ НА ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ САЩ ,СРЕЩУ НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ СЪС ПЕТРОЛНИ ЗАЛЕЖИ.

Добави коментар

Водещи новини