НС ще финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция и реставрация на Сребърната конституция

  • 01 юни 2019 12:42

  • 310
  • 1
НС ще финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция и реставрация на Сребърната конституция
© Народно събрание

Народното събрание ще финансира изготвянето на две копия на Търновската конституция и реставрация на Сребърната конституция.

Средствата за едното копие ще бъдат осигурени от бюджета на парламента, а за второто копие и реставрацията на Сребърната конституция – от народните представители.

Двете конституции се съхраняват при специални условия в архивохранилището на Централния държавен архив и в качеството си на уникални архивни документи изнасянето им е възможно само при изключителни случаи. Във връзка със 140-ата годишнина на Търновската конституция, която отбелязваме през тази година, двата оригинала бяха показани в София, Велико Търново, Бургас. Излагането им на естествени атмосферни условия създава риск за дългосрочното им съхранение и води до ускоряване на процесите на стареене на хартията и окисляване на среброто.

Затова ръководството на Държавна агенция „Архиви“ предложи да бъдат изготвени две мулажни копия на Търновската конституция и да бъде извършена реставрация на Сребърната. Едното копие на Търновската конституция ще бъде предоставено на Народното събрание, а другото ще бъде съхранявано в държавния архив.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2019.06.01 | 12:53

1

Искате ли да отслабнете лесно, това е възможно с витаслим- техните продукти са подходящи за всяка възраст и пол, а сега можете да се възползвате от големите промоции до над 70%. Можете да поръчате онлайн от тук: https://bit.ly/2WA8Aem

Добави коментар

Водещи новини