Над 5000 полицаи охраняват протестите за 1 май в Берлин

  • 01 май 2019 16:54

  • 519
  • 0
Над 5000 полицаи охраняват протестите за 1 май в Берлин
© Getty Images/Guliver (архив)

5500 полицаи охраняват протестите за 1 май в Берлин днес. От сутринта в различни квартали на германската столица се организират протестни шествия, които настояват за достойно заплащане на труда. 

Традиционно на 1 май в Берлин се стига до големи сблъсъци с полицията. Леви и крайнолеви организации провеждат протестни шествия на трудещите се, но през последните години насилието почти изчезна. Очаква се тази година обаче големият протест, който започва в 18 часа, да не премине мирно. Причина за това е острият конфликт между хора със средни доходи и собствениците на жилищни фондове, които вдигат цените на наемите толкова, че все по-малко хора могат да си позволят да живеят в града. 

Протестът тази година ще се проведе на прочутата улица "Рига", на която често се разиграват истински битки между полицията и крайнолевите. Няколко къщи там са окупирани от протестиращи срещу разпродажбата на жилищните фондове на големи корпорации и по тази причина демонстрациите на днешния 1 май ще се проведат именно там.

Градската управа не е уведомена официално за протеста, но не смята да го възпира. Тя само е потърсила контакт с организаторите, за да уточнят маршрута и да поискат да не се стига до ескалация, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини