Вучич: Следващата среща за Косово ще се състои в Париж

  • 30 април 2019 06:39

  • 710
  • 0
Вучич: Следващата среща за Косово ще се състои в Париж
© Getty Images/Guliver (архив)

Сърбия и Косово се съгласиха да продължат преговорите за нормализиране на отношенията им, съобщи късно снощи германското правителство, предадоха Франс прес и ДПА. Германия беше домакин на регионална среща на върха за Западните Балкани в Берлин.

"Сърбия и Косово се съгласиха да умножат усилията за прилагане на съществуващите споразумения и да подновят конструктивно диалога за нормализация под егидата на Европейския съюз, за да постигнат цялостно и окончателно споразумение", съобщиха в декларация Франция и Германия, които са организатори на срещата на върха в Берлин.

"Участниците подчертаха, че е важно процесът на преговорите да бъде прозрачен, всеобхватен и придружен от усилия за укрепване на доверието", се посочва в декларацията.

На неофициалната среща бяха поканени лидерите на всички страни в района, включително президентите на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и на Косово Хашим Тачи. Отношенията между двете страни се влошиха допълнително, след като Белград се противопостави на кандидатурата на Косово за член на Интерпол. В отговор Прищина наложи 100-процентни мита над вноса на сръбски стоки.

"Сърбия няма други условия освен премахване на тези мита", каза пред журналисти сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. след срещата на върха за Западните Балкани. "Следващата среща по въпроса за диалога ще бъде в Париж на 1 или 2 юли", каза Вучич, цитиран от ТАСС. Той добави, че в Берлин сръбската делегация е имала "редица трудни срещи".

Сърбия води преговори за присъединяване към ЕС, но този процес ще бъде много дълъг, отбелязва АФП. Косово все още не е в етапа на преговори, но ЕС признава перспектива за такива преговори в бъдеще.

Последвайте канала на

БТА
710 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини