Нова ИРА: Брекзит ни даде възможност да развием дейността си

  • 28 април 2019 20:30

  • 2608
  • 3
Нова ИРА: Брекзит ни даде възможност да развием дейността си
© Getty (архив)

Брекзит е дал възможност на войнствената ирландска националистическа групировка, която призна, че е причинила смъртта на журналистката Лайра Маккий, да продължи кампанията си срещу британското управление в Северна Ирландия, съобщи в. "Сънди таймс" като се позова на нейни лидери, предаде Ройтерс.

"Нова ИРА" - една от малкото групировки, които се противопоставят на мирното споразумение за Северна Ирландия от 1988 г., каза, че неин член е застрелял миналата седмица 29-годишната журналистка в Лондондери, след като открил огън по полицаи при безредици, които Маккий наблюдавала. Нейното убийство бе предшествано от взрив на кола бомба в Лондондери през януари. За него полицията също обвини "Нова ИРА". Смъртта на Маккий породи страхове, че малки маргинализирани войнствени групи се възползват от политическия вакуум в британската провинция и от напрежението, предизвикано от решението на Лондон да напусне Европейския съюз. "Брекзит накара ИРА да се пренасочи и подчерта доколко Ирландия остава разделена. Би било нехайство от наша страна да не се възползваме", цитира "Сънди таймс" член на "Нова ИРА".

Вестникът разкрива, че подготовката на интервюто с члена на "Нова ИРА" е отнела месеци на дискретни контакти и тайни срещи с националисти и техни привърженици от двете страни на границата. Репортерът на изданието бил возен цял час на задната седалка на кола от мястото на уговорена среща, за да проведе интервюто.

"Нова ИРА" е много по-малка от историческата Ирландската републиканска армия (ИРА), разпусната след мирното споразумение, сложило до голяма степен край на три десетилетия конфликт между главно протестантските привърженици на британското управление на провинцията и главно католическите застъпници на обединение с Ирландия. Групата е създадена през 2012 г. след сливане на три от четирите основни войнствени националистически групи. Оттогава тя пое отговорност за няколко нападения, между които две отделни убийства на двама надзиратели в затвори.

Според "Сънди таймс", групата, която нарича себе си просто "ИРА", отказва да обсъжда числеността си или дали планира да засили нападенията с огнестрелно оръжие и бомби. "Нашите въоръжени действия служат на една цел. Те са символични. Те са пропаганда. Те дават на света да разбере, че в Северна Ирландия има конфликт", каза друг член на "Нова ИРА". "Докато има британци в Ирландия и докато страната остава разделена, ще има и ИРА", увери той.

Последвайте канала на

БТА
2608 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.04.28 | 22:56

2

Убиват жени !
Големи ербапи, Англичаните ще им резнат крилцата бързо ,както са го правили и преди .

Наистина

2019.04.29 | 07:05

3

Чети по-внимателно,открит е огън по полицаи. За съжаление смъртта на тази млада жена не е желана,това са колатерални щети. Бързаш да покажеш невежеството си.

23

2019.04.28 | 22:25

1

Вероятно говорите за Белфасткото споразумение, което е на 10 април 1998 година

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини