Стачка на пилотите доведе до отмяна на стотици полети на скандинавската авиокомпания САС

  • 27 април 2019 16:21

  • 401
  • 1
Стачка на пилотите доведе до отмяна на стотици полети на скандинавската авиокомпания САС
© Getty (архив)

Скандинавската авиокомпания SAS (CAC) отмени 587 полети за утре, което ще засегне около 64 000 пътници, заради продължаващата стачка на пилотите в Дания, Норвегия и Швеция, предаде ДПА.

Преговорите чрез посредник със синдикатите на пилотите, които представляват почти 1500 летци, бяха преустановени вчера рано сутринта, без да бъде постигнато споразумение и това предизвика ефективния протест. Действията на синдикатите доведоха до стотици отменени полети от вчера насам и около 72 000 души бяха засегнати. Днешните отменени полети засегнаха около 34 000 пътуващи.

"Дълбоко съжаляваме, че нашите клиенти пострадаха от продължаващата стачка на пилотите", съобщи САС. Вътрешните полети в Скандинавския регион, европейските и тези на дълги разстояния бяха с нарушен график. Не са засегнати около 30 на сто от полетите, управлявани от подизпълнители на САС.

След провала на преговорите посредници в трите скандинавски столици казаха, че има големи различия между преговарящите страни. Пилотите на САС настояват за компенсации за намаляването на заплатите и други отстъпки, които те направиха през 2012 г., когато компанията беше в бедствено положение.

Профсъюзите искат също по-предвидими работни графици. В Швеция пилотите настояват за увеличение на заплатите с 13 процента, докато посредници предложиха 2,3 на сто, в съответствие с общото увеличение на заплатите, което работодателите приеха.

Анализатори смятат, че САС не може да си позволи да изпълни исканията за увеличение на заплатите заради трудната икономическа среда, в която авиокомпаниите работят.

Преговорите между профсъюзите на пилотите и САС се водят от март. САС посъветва пътниците да проверяват на сайта на авикомпанията за подробности около отменените полети.
САС започна да предлага безплатна храна на пътници, чакащи да намерят алтернативни полети от летища в Скандинавия, но няколко пътуващи се оплакаха, че не са могли да се свържат със службата за пътническо обслужване на САС, предаде Ройтерс.

Пътник написа в Туитър: "Здравейте, САС, опитвам се да се свържа с вас от 24 часа", а САС отговори: ""Нашето обслужване на клиенти отговаря по телефона възможно най-бързо. Опитайте отново".

Шведският работодател на пилотите изтъкна, че те настояват за 13 на сто увеличение на заплащането, въпреки че средните заплати вече са високи и са 93 000 шведски крони месечно. Финансови анализатори в Сидбанк изчисляват, че стачката струва на САС 60-80 милиона шведски крони (6,3-8,41 милиона долара) дневно. Ако стачката продължи две седмици, тя ще погълне чистата печалба на авиокомпанията за годината.

САС съобщи, че предлага на пътниците с резервирани полети до 1 май да ги пренасрочат безплатно.

Последвайте канала на

БТА
401 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2019.04.27 | 23:10

1

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m
***************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m

Добави коментар

Водещи новини