Над сто души са арестувани в Лондон след вчерашните екоблокади

  • 16 април 2019 12:16

  • 469
  • 0
Над сто души са арестувани в Лондон след вчерашните екоблокади
© gettyimages

113 души са арестувани в Лондон след вчерашния първи ден на блокади, организирани от екодвижението "Икстинкшън рибелиън" (Extinction Rebellion), което настоява да бъде обявено "климатично извънредно положение", предаде БТА.

Движението, възникнало във Великобритания и превърнало се в международно, започна вчера протести, които ще продължат цяла седмица.

Няколко хиляди души блокираха пет емблематични места в британската столица - Мраморната арка, Оксфорд Съркъс, моста "Ватерло", площад "Пикадили" и Площада при парламента. През изминалата нощ демонстрантите продължиха да окупират четири от тези места (Мраморната арка, Оксфорд Съркъс, моста "Ватерло" и Площада при парламента), въпреки че според Скотланд ярд им е било разрешено да останат само в района на Мраморната арка.

Сред задържаните има петима активисти, нанесли щети на входа към централата на петролния концерн "Роял Дъч Шел".

Говорителят на движението Джеймс Фокс заяви, че демонстрантите ще продължат да окупират местата, докато правителството ги чуе. "Много от нас са готови да пожертват свободата си за тази кауза", отбеляза той.

Службата за автобусен превоз в Лондон съобщи в Туитър, че движението по няколко линии в центъра на столицата тази сутрин продължава да е нарушено. "Икстинкшън рибелиън" имат три искания към британското правителство: да бъде обявено "климатично извънредно положение", да се разработи план за действие до 2025 г. емисиите от газове с парников ефект да бъдат "сведени до нула" и да бъде създадено "гражданско събрание" за климатична и социална справедливост.

В рамките на международния си протест движението обяви до 22 април акции в 80 града в 33 страни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини